Mojfaks.hr u Vijesti

Ne znaju što je inflacija: Hrvatski studenti su financijski nepismeni što je iznimno zabrinjavajuće

Mladi Hrvati uopće nisu financijski pismeni, a to je pokazalo istraživanje znanstvenika s Hrvatskog katoličkog sveučilišta predvođeno Romanom Šubićem, viceguvernerom Hrvatske narodne banke.

24. Siječnja 2019 15:16
 Ne znaju što je inflacija: Hrvatski studenti su financijski nepismeni što je iznimno zabrinjavajuće

Ne znaju što je inflacija: Hrvatski studenti su financijski nepismeni što je iznimno zabrinjavajuće Foto: MojFaks

Glavni izvor financiranja studenata su roditelji (60 posto), 70 posto njih rijetko se ili gotovo nikada ne informira o temama povezanim s financijama, s tim da se čak 80 posto djevojaka nikad ne informira o financijskim temama. Radno iskustvo ima 33 posto mladih, a većina ih ne razumije koncept vremenske vrijednosti novca, piše novac.hr.

Izvor: Unsplash

Dodatno, na pitanje što bi učinili kada bi iznenada dobili 20 000 kuna za ulaganje, čak 68 posto njih kazalo je da bi novce na račun u banci, dok bi se vrlo mali dio njih odlučio zaigrati na tržištu kapitala i uložiti u obveznice ili dionice, prenosi novac.hr. Sve to pokazalo je istraživanje pod nazivom "Jesu li mladi danas dovoljno financijski pismeni?", koje je proveo tim znanstvenika s Hrvatskog katoličkog sveučilišta pod vodstvom Romana Šubića, viceguvernera Hrvatske narodne banke, a čiji su rezultati jučer predstavljeni na HKC-u. U anketnom istraživanju provedenom na sedam hrvatskih sveučilišta sudjelovalo je više od 1 700 studenata ispitanika, a na tribini posvećenoj toj temi rečeno je da se studenti koji su odrastali u nesigurnom financijskom okruženju češće zanimaju za financijske teme, ali poduzetništvo i dalje promatraju kroz prizmu nesigurnosti.

...Studenti ekonomije uče djecu financijama: \'Učenicima objašnjavamo što je valuta, novac i kredit\'...


...Priprema za svijet \'odraslih\': Osječki studenti podučavaju srednjoškolce o financijama...


Predstavljanju znanstvenog projekta, uz rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta Željka Tanjića, sudjelovali su i Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke, te Zdravko Zrinušić, državni tajnik u Ministarstvu financija.

autor: MojFaks
izvor: novac.jutarnji.hr
foto: Unsplash

Još vijesti