Mojfaks.hr u Vijesti

Nema prepreke da i dalje obrazuju studente: Hrvatski studiji dobili pozitivnu Akreditacijsku preporuku

Na temelju provedenoga postupka reakreditacije (2013.–2018.) Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) donijela je 4. svibnja 2018. pozitivnu Akreditacijsku preporuku, koja sadržava ocjenu kvalitete visokoga učilišta i znanstvene organizacijeHrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu te preporuke za unapređenje kvalitete.

21. svibnja 2018 17:07
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Tom je preporukom, nakon što je utvrdio da su uočeni nedostaci uklonjeni, sukladno članku 22. Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju, AZVO preporučio ministru znanosti da Hrvatskim studijima izda potvrdu o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti znanosti i visokoga obrazovanja.

Akreditacijski je savjet razmotrio odgovor i popratnu dokumentaciju na sjednici održanoj 24. travnja 2018. te donio mišljenje da su Hrvatski studiji ispunili uvjete tražene u Pismu očekivanja.

Akreditacijski savjet i AZVO stoga su zaključili kako ne postoji niti jedna zapreka za izdavanje potvrde o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti visokoga obrazovanja i znanstvene djelatnosti. Ovo su detaljnije obrazložili kroz 16 točaka (u kojima se dotiču kadra koji izvodi nastavu, sudjelovanja na konferencijama i u programima mobilnosti, preinaka u određenim studijskim programima, strateški program i sl.).

Kako stoji na stranicama MZO-a, akreditacijski savjet je svjestan da je cjelokupan proces bio opterećen raznovrsnim sukobima, ali smatra da ti prijepori, ni u jednom dijelu, nisu relevantni za odlučivanje u ovom postupku te napominje da su Hrvatski studiji u reakreditacijskom postupku zapravo ocijenjeni relativno dobrim ocjenama, a preporuke sadržane u Pismu očekivanja odnosile su se na nedostatke u nekim točno određenim pitanjima.

AZVO također preporučuje ministru nadležnom za znanost i visoko obrazovanje da Sveučilištu u Zagrebu izda potvrdu o ispunjavanju uvjeta Hrvatskih studija za obavljanje djelatnosti visokoga obrazovanja i znanstvene djelatnosti te da obje djelatnosti naknadno prati kroz Akcijski plan unaprjeđenja kvalitete Hrvatskih studija i godišnje izvješćivanje Agencije o provedbi toga plana.

Više pročitajte ovdje.

L.B./foto: Facebook@Studentski sabor Hrvatskih studija

Još vijesti