Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Nezadovoljni riječki studenti najavili prosvjed – "Studenti nisu lutke i neće se dati manipulirati obećanjima SC-a!"

MojFaks | Vijesti, 07.06.2019.Nezadovoljni riječki studenti najavili prosvjed –

Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci će, zajedno sa studentima, sljedeći petak u 11.55 sati prosvjedovati ispred Studentskog Centra – Paviljon 4.

Kako stoji u obavijesti Studentskog zbora, prosvjed "Riječki studenti za studentski standard" održat će se zbog nepravilnosti u radu riječkog Studentskog Centra. Najveći problem koji navode su neprihvatljivi uvjeti u domovima u kojima žive – često im nedostaje tople vode i internet, a nemaju ni dovoljno prostora za učenje. 


Kapacitet studentskih domova je, kažu premalen, a iako ih je odluka Senata na to obvezala, SC odbija urediti Paviljon 3 koji bi omogućio dodatnih 300 mjesta. 


"Velik dio sredstava za izgradnju novih smještajnih kapaciteta već je osiguran kroz odvajanje iz studentskih upisnina i rada studenata putem ugovora o djelu studenata, za koju poslodavci plaćaju dodatnu naknadu koja se sukladno Zakonu treba utrošiti na poboljšanje standarda studenata", stoji u obavijesti. 


Osim što Studentski centar proteklih godina nije ulagao u studentske domove, s odlukom o cijeni smještaja s ožujka ove godine odlučili su povisiti cijenu smještaja u studentskom domu Ivan Goran Kovačić za 9%. Primjerice, prošle godine je mjesečni najam u dvokrevetnoj sobi u objektu 1 iznosio 360 kuna, dok je od ove godine 385 kuna.


"Želimo poslati poruku kako studenti nisu i neće nikada pristati biti izvor prihoda za poslovanje Studentskog Centra u Rijeci; nisu lutke i neće se dati manipulirati obećanjima Studentskog Centra te filtriranim činjenicama o kvaliteti rada istoga. Šutjeli smo i čekali ispunjenje danih obećanja i naših želja i prijedloga, koji su godinama bili odbijeni ili stavljeni na čekanje, ali nisu nikada ispunjeni, ili su ispunjeni samo djelomično ili kratkotrajno. Dugo vremena uključeni smo u tijela Studentskog Centra i u stalnoj smo potrazi za točnim informacijama koje nam se godinama odbijaju dati napismeno. Nikada prije nismo organizirali javno okupljanje i sada, kada je jasno kako Studentski centar ne podupire studente već dugi niz godina, želimo ovome stati na kraj i donijeti promjenu nadolazećim generacijama", poručili su u obavijesti predstavnici Studentskog zbora. P.H.

Foto: Milan Dalmacija
Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se