Mojfaks.hr u Vijesti

Nezadovoljstvo studenata sve jače: 'Školarine previsoke za nekvalitetna on-line predavanja!'

Sve više studenata smatra da omjer uloženog novca i dobivenog tijekom online nastave nije povoljan, pokazalo je veliko godišnje istraživanje.

3. rujna 2020 15:27
Nezadovoljstvo studenata sve jače: 'Školarine previsoke za nekvalitetna on-line predavanja!'

Nezadovoljstvo studenata sve jače: 'Školarine previsoke za nekvalitetna on-line predavanja!' Foto: MojFaks

Rezultati otkrivaju da diljem Velike Britanije čak 31% studenata uključenih u istraživanje smatra da su online kolegiji slabe ili jako slabe kvalitete, što je porast od 29% u odnosu na prošlu godinu, piše BBC News.

...Kod kuće nije lakše: Čak 90% studenata smatra da su online predavanja TEŽA od klasičnih – a imaju i dobre razloge zašto!...


Istraživanje je provedeno na 10 tisuća studenata koji su studirali na nekom od britanskih fakulteta tijekom akademske godine koja je zaustavljena i zatim modificirana uslijed pandemije koronavirusa. Baš kao i u Hrvatskoj, i u Velikoj Britaniji ova je godina što se obrazovanja tiče obilježena kako koronavirusom, tako i masovnim štrajkovima u domeni obrazovanja. "Zbog štrajka i koronavirusa u mom je obrazovanju nastala golema praznina", napisao je jedan student.


Visina školarina glavni izvor nezadovoljstva, ali i manjak kontaktnih sati s nastavnicima


Istraživanje akademskog iskustva studenata (The Student Academic Experience Survey), koje od 2006. godine ispituje i prati stavove studenata, pokazuje pad u zadovoljstvu kad je omjer uloženog novca i dobivenog u procesu obrazovanja u pitanju – s prije zadovoljnih 41% na 39% dok dodatnih 30% ispitanika smatra da omjer nije ni povoljan ni nepovoljan. Rezultate ankete objaljuje Institut za politike visokog obrazovanja (Higher Education Policy Institute), a ravnatelj Instituta, Nick Hillman, tvrdi da je anketa pokazala da su zbog prekida u akademskoj godini i neizvjesnosti na tržištu rada "mnogi studenti zabrinuti za vlastitu egzistenciju".

...Inače na faksu gljivite po cijeli dan, a sada? Evo koliko STVARNO vremena studenti potroše na online predavanja...


Studija je uključila sveučilišta diljem Velike Britanije i otkrila da su školarine – koje se naplaćuju u Engleskoj, Walesu i Sjevernoj Irskojnajsnažniji uzrok nezadovoljstva među studentima. Samo četvrtina studenata smatra da je na studiju dobila dovoljno informacija u kontekstu visine školarine. No, negoduju i zbog manjka kontaktnih sati s nastavnim osobljem – što se nadovezalo na štrajk i na zatvaranje kampusa tijekom prvog vala širenja koronavirusa.

Pripreme za jesen


Sveučilišta se pripremaju za otvaranje kampusa tijekom jeseni, a i u ovoj zemlji studenti još uvijek nisu sigurni kako će se odvijati nastava: online, uživo ili pak kao kombinacija ovih modela. Sveučilišta će morati definirati ravnotežu sati provedenih online i u kontaktnoj nastavi, ali i vrijeme za konzultacije ili učenje u knjižnicama. Također, u slučaju školarina ili naplaćivanja po ECTS bodovima (broju kolegija), potrebno je jasno naznačiti koliko će sve to koštati i na koji će se način provoditi testovi i bodovanja.

...Provjerili smo kako studenti \'slušaju\' predavanja od kuće: Materijali su tu, ali što je s praksom?...


"Ovo su iznimno izazovna vremena, kako za studente tako i za fakultete, no student moraju raspolagati jasnim i potpunim informacijama o tome kako će ove akademske godine izgledati nastava na njihovim institucijama", kazala je Nicola Dandridge, izvršna direktorica Ureda za studente.

L.B./izvor: BBC News
foto: DaisyCooil via Shutterstock

Još vijesti