Mojfaks.hr u Vijesti

Radi na uličnom štandu: Studenticu generacije nitko ne želi zaposliti u struci

Nažalost, sve su prisutnije priče o studentima generacije koji jako dugo ne mogu naći posao. Prošle godine sve je potresna priča mlade liječnice koja mora raditi u pekari, ali ona nije jedina. Premda nije završila medicinu, djevojka iz Banja Luke bila je studentica generacije te sada već bezuspješno traži posao u struci dok istovremeno prodaje na štandu.

2. kolovoza 2018 13:29
Radi na uličnom štandu: Studenticu generacije nitko ne želi zaposliti u struci

Radi na uličnom štandu: Studenticu generacije nitko ne želi zaposliti u struci Foto: MojFaks

Iako je bila studentica generacije na Odsjeku za ruski i srpski jezik i književnost banjalučkog Filološkog fakulteta, s prosjekom ocjena 9,89, Galina-Marija Vukajlović ne može naći posao, piše portal Radio slobodna Evropa. Kako bi zaradila novac, ona prodaje knjige na uličnom štandu u centru Banja Luke jer je do sada bezuspješno konkurirala za brojne poslove.

...Mlada liječnica o kojoj priča regija: S Medicinskog fakulteta uskočila u bijelu kutu, ali onu pekarsku...


...Njeno znanje nitko ne treba: Završila tri zagrebačka fakulteta, a dobila samo 30 odbijenica...


"Nezaposlena sam otkad sam završila fakultet, to je bilo u listopadu 2017. godine. Radim stalno nešto, snalazim se, držala sam neke tečajeve u Modriči tri mjeseca. Sada radim ovdje nekih dvadesetak dana, uglavnom držim satove privatno ruskog, prevodim neke tekstove, ali to je sve tako, s vremena na vrijeme.", ispričala je djevojka za Radio slobodna Evropa.



Kaže kako nije imala iluzije o lakom pronalaženju posla u struci. Ipak, priznaje da je pomalo razočarana zbog uzaludnog konkuriranja.

"Kad sam upisivala fakultet nisam previše računala s tim da će biti posla u školama, nadala sam se da će biti mjesta u nekim firmama, organizacijama jer sve više ruskih firmi dolazi ovamo, tako da i dalje se nadam da bi tu moglo nešto biti, ali trenutno i tu sam pokušavala i, nažalost, nema...Nitko mi se nije ni javio.", kazala je Galina-Marija.

Izvor: Shutterstock

Dok čeka kupce i mašta o klimatiziranoj prostoriji, čita Falkonesovu "Katedralu na moru", a preporučuje Pekićev "Novi Jeruzalem". Prema podacima državne agencije za rad iz svibnja 2018. godine u Bosni i Hercegovini je bilo 475 000 nezaposlenih osoba.

Ivana Petrić
izvor: Radio slobodna Evropa
foto: Radio slobodna Evropa/Lazo Matić

Još vijesti