Mojfaks.hr u Vijesti

Nije tako bezopasno: euforija cjelonoćnog učenja može biti štetna za vaše zdravlje

Beskrajno noćno štrebanje svih detalja vezanih uz povijest 20. stoljeća. Sitni sati koje ste dočekali pokušavajući zapamtiti sve nazive tetiva na latinskom. Pisanje eseja iz filozofije do 4 ujutro...Jeste li se ikada našli u ovakvim situacijama?

8. travnja 2015 16:18
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Mnogi studenti misle da je cjelonoćno učenje odično rješenje za problem odugovlačenja i prokrastinacije, ali to što mnogi smatraju dobrom i produktivnom tehnikom učenja zapravo može biti pogubno za vaše zdravlje. Evo i zašto:

Teže skladištiš informacije i koncentriraš se

Nakon cjelonoćnog štrebanja osjećaš se super spremno za ispit sljedeći dan. A zašto se onda ne možeš sjetiti polovice tih informacija koje si silom pokušao/la zapamtiti samo večer prije? Dijelovi mozga koji su bitni za pamćenje aktivniji su dok spavaš nego dok si budan/na stoga im je san prijeko potreban da se napune i revitaliziraju. Ako im oduzmeš dragocjenu prliku za oporavak, nećeš moći skladištiti informacije kao inače. Osim toga, s nedostatkom sna dolazi i manjak koncentracije: teže ćeš se fokusirati na dulje vrijeme, a imat ćeš i problema s fokusiranjem na ispit.



Riskiraš gomilanje kilograma

Kad te uhvati glad oko 2 sata ujutro najvjerojatnije ćeš poželjeti pizzu, a ne jabuku. Kad ti neodstaje sna, hormoni grelin (koji nam "govori" što da pojedemo) i leptin (koji nam "govori" kad da prestanemo jesti) malo se pomiješaju u tvom tijelu. Brucoši ponekad počnu lučiti više grelina nego leptina i to je jedan od uzroka onog famoznog debljanja na prvoj godini faksa.

Probavne tegobe

Kad spavaš, tvoje se tijelo oporavlja, ali ova ponoćna grickanja ispunjavaju tvoje tijelo šećerima koje tijelo onda nema priliku filtrirati i izbaciti jer ne spavaš dovoljno. Ovakvo trajno stanje povišene razine glukoze u krvi može dovesti do problema s jetrom pa čak i dijabetesa.



Posljedice prekomjernog unosa kofeina

Gotovo je nemoguće potegnuti "all-nighter" bez malo kofeinskog poticaja, ali to je vjerojatno zadnja stvar koja treba tvom tijelu koje tako i tako ne dobiva dovoljno sna. Ne samo da ovakvi napitci sadrže velik postotak šećera nego ćeš se nakon jednog ovakvog "šuta" kofeina nakon par sati jednostavno ugasiti, a zamisli kako ćeš se snaći na ispitu kad se to počne događati. Višak kofeina može izazvati i tjeskobne napadaje.

Naravno da ne moraš brinuti ako u cjelonoćnom učenju provedeš noć ili dvije tijekom studija, ali nemoj da ti to postane navika. Iako možeš osjetiti nalet euforije u fazi u kojoj tvome tijelu nedostaje sna, zapravo ti na taj način poručuje da prestaneš s time što radiš i odeš spavati.


L.B./izvor: college express
foto: Shutterstock

Još vijesti