Mojfaks.hr u Vijesti

Nema mjesta za Adama i Evu: U ovoj državi 0% studenata vjeruje da je Bog stvorio svijet

Nove ankete pokazale su da se religijsko vjerovanje drastično smanjilo kod mladih Islanđana. Naime, ondje se odvija sve veća sekularizacija, a premda se većina izjašnjava kao vjernici, njihovi studenti ne vjeruju u biblijski postanak svijeta već se oslanjaju na evoluciju.

24. Siječnja 2018 11:50
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Otkriveno je da 0% Islanđana mlađih od 25 godina vjeruje u priču iz Biblije da je svijet nastao od Adama i Eve. Manje od polovice mladih koji su obuhvaćeni ovom anketom koju je provodila agencija Maskina smatra se religioznim osobama, a 40% njih se deklariraju kao ateisti.


Najmanje vjernika ima u Reykjaviku... izvor: Pixabay

Najmanji udio vjernika dolazi iz glavnog grada Reykjavika, a najviše ih je iz seoskih područja, odnosno, iz ruralnih dijelova Islanda. Čak 77 % Islanđana u dobi od 25 do 44 godine vjeruje u teoriju velikog praska, a njih 25% vjeruje suprotno.

Ono što je još zanimljivo jest da 72% ispitanika ankete želi sekularnost, odnosno, potpunu odvojenost crkve od države. Također, zanimljiva je i činjenica da sve više Islanđana prelazi na Zuzizam, što je drevna sumerska religija.

Cijeli članak o tome kako mladi Islanđani ne vjeruju u to da je Bog stvorio svijet pročitajte na linku.

Ivana Petrić
foto: Pixabay

Još vijesti