Mojfaks.hr u Vijesti

Nisu samo diplome 'fejk': Agenti osnovali lažni fakultet i uhitili 130 studenata – kako je to moguće?

Biste li ikada pomislili da bi netko osnovao lažni fakultet, na njega upisao studente te kasnije iste uhitio? Ako niste – slijedi jedna prava priča s fejk faksom...

4. veljače 2019 11:31
Nisu samo diplome 'fejk': Agenti osnovali lažni fakultet i uhitili 130 studenata – kako je to moguće?

Nisu samo diplome 'fejk': Agenti osnovali lažni fakultet i uhitili 130 studenata – kako je to moguće? Foto: MojFaks

Američki agenti iz Službe državne sigurnosti osnovali su lažni fakultet u Michiganu s ciljem otkrivanja imigracijske prevare. Inače, prevara koju su pokušavali otkriti inače ima i naziv i to "plati i ostani". Na fejk fakultetu "Farmington" uhićeno je 130 indijskih studenata što je indijska vlada strogo osudila i uputila protestnu notu SAD-u.

Na internetskoj stranici lažnog fakulteta \'Farmington\' objavljeno je o čemu se radi... izvor: voanews.com

Dok Indija smatra da su njihovi studenti nasamareni i da je lako moguće da su prevareni. S druge strane, tužiteljstvo tvrdi da su upisani studenti znali o čemu se radi te da su bili dobro informirani. Fakultet je osnovan prije četiri godine te je služio kao alat za hvatanje studenata koji su u SAD došli uz pomoć studentske vize te odlučili ostati. Naravno, na fakultetu nisu radili profesori nego agenti. Kako bi fakultet izgledao što realnije i legitimnije, postoji i službena internetska stranica te lažne ustanove. Na njoj su objavljene fotografije predavaonica, biblioteke, kampusa pa čak i samih studenata kako "briju" kampusom. Osim toga, tu je i Facebook stranica fakulteta.


...Sramotno: Otkriveno s kojih domaćih fakulteta najčešće stižu lažne diplome...


Školarina na lažnom fakultetu u SAD-u iznosila je godišnje od 8 500 do 11 000 dolara, a ovo nije prvi put da se agenti bore protiv imigracijskih prevara stvaranjem lažnog fakulteta. Istu stvar su napravili za vrijeme tadašnjeg američkog predsjednika Obame. Tada su, odnosno, 2016. osnovali lažni fakultet u New Jerseyju.

Ovako je izgledala stranica \'fakulteta\' sa svim opisima, svojim vizijama i misijama...tko bi rekao da je fejk, ha?... izvor: voanews.com

Indijska vlada i dalje smatra da su njihovi studenti nevini. Što će biti s uhićenim studentima treba tek vidjeti, a raspon godina uhićenih kreće se od 31 do 26. Više o temi pročitajte na linku.

autor: MojFaks
foto: FreePik/Pixabay

Još vijesti