Mojfaks.hr u Vijesti

Nove studentske sobe nisu prilagođene osobama s invaliditetom

'Mi studenti s invaliditetom u ovakvim sobama više se ne možemo ni družiti međusobno, popiti zajedničku kavu ili pomoći jedno drugome, jer ovdje jedva ima prostora za jednu osobu u kolicima...'

3. veljače 2016 13:52
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Marko Arambašić i Ana Mandić predstavnici su studenata s invaliditetom i u svoj dragi dom \'Cvjetno\' stigli su s namjerom da vide kako je prošla rekonstrukcija, piše IN portal.

Podsjetimo, rekonstrukcija domova \'Sava\' i \'Cvjetno\' započela je sredinom kolovoza 2015. godine, a sve u sklopu projekta Europskih sveučilišnih igara koje bi se trebale održati u Zagrebu i Rijeci u srpnju ove godine. Troškovi rekonstrukcije za oba doma procjenjuju se na 285 milijuna kuna.

Tijekom radova studenti su se snalazili za smještaj radi umanjenog broja mjesta kojim se tada raspolagalo. Studenti s invaliditetom, koji su do tada živjeli u SD Cvjetno, privremeno preselili u Dom Stjepan Radić. Željno su iščekivali završetak radova i i povratak u svoje sobe.


foto: IN portal

Kada su se pojavili u dvorištu doma, vidjelo se njihovo divljenje. Prekrasnih detalja tu ima za osobu s invaliditetom: nove rampe s rukohvatima, veliki broj klupica, vrlo simpatična nadstrešnica dizajnirana kao autobusna stanica koja im dobro dođe kada čekaju prijevoz.

Oduševljenju je brzo došao kraj, lica su se snuždila i vidjela se tuga u njihovim očima. Sobe za studente s invaliditetom skandalozno su neprilagođene, u njima je život dostojan čovjeka gotovo pa nemoguć!

Obavijestili su svoje kolege o situaciji koja ih čeka kada se vrate u svoje sobe. Dogovoren je sastanak s upraviteljem doma i samim projektantom kako bi opravdao svoj čin. Nekolicina studenata s invaliditetom okupila se oko doma da čuju što glavni i odgovorni imaju reći za ovakve propuste.

"Soba dosta umanjena, namještaj neadekvatan, sanitarni čvor urađen brzinski i bez imalo pažnje, umivaonici veliki i široki. Na umivaoniku je postavljena slavina koja je toliko kratka da je veliki izazov oprati ruke u sjedećem položaju, pločice na mjestu tuša nisu gumirane tako da su skliske i mogu biti vrlo opasne. I uz sve to, osim ogromnog ormara postavljen je obični radni stol koji je za dječju spavaću sobu, a ne za osobu u kolicima", ogorčen je Marko Arambašić.

Ništa manje bijesna nije ni njegova kolegica Ana Mandić, koja sobe za studente s invaliditetom opisuje jednom rječju – nedopustivo.

"Mi u ovako maloj sobi ne možemo živjeti. Nismo tu došli prespavati par dana nego studirati, što znači da smo tu barem pet ili šest godina. Mi studenti s invaliditetom više se ne možemo ni družiti međusobno, popiti zajedničku kavu ili pomoći jedno drugome, jer ovdje ima jedva prostora za jednu osobu u kolicima", odlučna je Ana.


foto: IN portal

"Sobe u Studentskom domu Cvjetno rađene su prije 20 i kusur godina, svaki centimetar bio je iskorišten i imao svoju svrhu, upravo iz razloga što su se savjetovali s udrugama i savezima osoba s invaliditetom. Za ovo nemam riječi. Pitam kako i zašto i dobijem uobičajen odgovor: zakoni i propisi. Ono što mi je najsmješnije jest činjenica da pored betonske rampe, koja je perfektna, stoji i hidraulična za istu stvar. Tako je napravljeno ispred dva paviljona. Svi znamo koliko koštaju dizalice za ulaz, nikad se ne radi betonska i hidraulična rampa zajedno. Volio bih vidjeti taj njihov \'zakon\' koji to zahtijeva. Projektant je posramljeno pognuo glavu. Utrošeno je puno novaca za nešto što će zahrđati i strunuti! Meni sve ovo nekako vonja na neko pranje novaca i plaćanje ispod stola, kako se to u nas popularno kaže", zaključuje Marko Arambašić.

Studenti s invaliditetom nastavljaju svoju borbu za prilagođenim domom. Neće odustajati od onoga što im je oduzeto radi tuđeg neznanja. Nadležne institucije trebale bi uzeti u obzir ovo nezadovoljstvo i preispitati cijelu stvar.

L.B./izvor: IN portal
foto: Facebook@ekipa s CVJETNOG, IN portal

Još vijesti