Mojfaks.hr u Vijesti

Novi projekt studentske filmske grupe UPSA-e: sudjelujte na prvoj Reviji studentskog filma

U studenome nas očekuje novi projekt Filmske grupe UPSA koja svoje sjedište ima na kampusu Borongaj, a koja je pokrenuta kako bi se studenti družili, zezali i smijali na prekrasnim livadama kampusa, u pauzama od predavanja.

20. srpnja 2015 12:47
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

O tome što vam ovi zaigrani i kreativni studenti filmoljupci pripremaju, kako sudjelovati u reviji i što očekivati od nje, saznajte u ovom intervjuu s članovima UPSA-e.

* Kažete da je Revija studentskog filma festival za filmske gurmane koji uživaju u malim zalogajima filmske umjetnosti. Možete li nam reći tko stoji iza RSF-a, tko su entuzijasti koji su ga pokrenuli, čime se bave te što očekuju od jedne takve manifestacije koja će se na kampusu Borongaj održati 13. i 14. studentog 2015. godine?

Reviju studentskog filma organizira studentska Filmska grupa UPSA, sa sjedištem na kampusu Borongaj. Pokrenuli smo filmsku grupu kako bi se zezali i snimali, na prekrasnim livadama kampusa, u pauzama od predavanja. Reviju smo odlučili pokrenuti jer nas zanima tko osim nas još snima, i na koji način. Htjeli bismo malo pomaknuti barijere koje postoje između studenata akademija koji studiraju film i nas drugih studenata koji također snimamo, bilo reportaže, bilo intervjue, bilo dokumentarne ili eksperimentalne filmove. Ono što nam je zajedničko je video sadržaj, a to bi nas trebalo spajati i jedni od drugih bismo trebali učiti.

* Uz StudentCuts, novopokrenuti Studentski etnografski film festival, FRKA-u (filmsku reviju kazališne akademije), RAF (Reviju amaterskog filma), Student Film Festival koji je debitirao, ali se i ugasio 2012. godine, što mislite da će vaš festival ponuditi sudionicima, ali i posjetiteljima, a što je drugačije, zanimljivije i jednostavno originalnije te kako si planirate osigurati dugovječnost na našoj studentskoj filmsko-festivalskoj sceni?



Ne planiramo zapravo ništa. Želimo napraviti Reviju kako bismo i sami vidjeli što u budućnosti želimo, na koji način možemo pridonjeti razvoju video umjetnosti u Hrvatskoj i ima li za time uopće potrebe. Ono čemu želimo pridati pažnju na Reviji je video sadržaj, a time želimo propitkivati i što je umjetnost, i što je film.

* U vašim opisima na društvenim mrežama često se koristite kulinarskim asocijacijama i metaforama. Je li za vas kulinarsko umijeće slično onom filmskome?


Kuhanje je metafora za snimanje kao što je snimanje metafora za kuhanje. A na kraju svi vole jesti nešto ukusno i fino.


* Angažiraju li se studenti na ovakvim festivalima? Koliko su zainteresirani za filmsku umjetnost, a koliko za dokumentarni žanr?


To ćemo vidjeti u studenom!



* Po kojem ključu birate goste (umjetnike) za popratni program, a kako članove žirija?


Umjetnik koji će nam se ove godine pridružiti je Sholim, a njega smo odabrali jer se bavi GIF umjetnošću, što je jedna novost u svijetu video umjetnosti, GIF je priznat kao dio filmske umjetnosti. Htjeli smo da nam članovi žirija budu šarolika skupina, koji će svojim znanjima i vještinama moći pridonjeti što otvorenijem pogledu na film. Tako je u ovogodišnjem žiriju Ivan Ramljak, novinar i filmski kritičar, Hrvoje Turković, profesor s Akademije dramskih umjetnosti, Darko Masnec, animator i asistent na Akademiji likovnih umjetnosti i Daria Blažević iz Kinokluba Zagreb, u kojem će se jedan dan Revija i održati. Daria će održati predavanje o granicama amaterskog i profesionalnog filma, a Darko će održati predavanje o animacijama.

* Što biste savjetovali našim čitateljima koji bi se voljeli uključiti u vaš program i pokušati "skuhati film"? Postoje li neki mali trikovi koje bi trebali iskoristiti, savjete poslušati i naputke uvažiti?

Snimajte što god hoćete, koga god hoćete, na koji god način hoćete, skuhajte to i prijavite se na Reviju studentskog filma!


Pripreme za RSF, novosti o festivalu, ali i sve dodatne informacije o uvjetima prijave možete dobiti na njihovoj službenoj Facebook stranici ili web stranici.

L.B.

Još vijesti