Mojfaks.hr u Vijesti

Novi studijski program za sve 'vizualne tipove': Prvih 15 brucoša s nastavom može započeti već najesen

Trogodišnji preddiplomski studij Dizajna vizualnih komunikacija i grafički dizajn mogao bi startati već najesen.

28. travnja 2020 13:20
Novi studijski program za sve 'vizualne tipove': Prvih 15 brucoša s nastavom može započeti već najesen

Novi studijski program za sve 'vizualne tipove': Prvih 15 brucoša s nastavom može započeti već najesen Foto: MojFaks

Riječka Akademija primijenjenih umjetnosti dobila je zeleno svjetlo Senata Sveučilišta u Rijeci za pokretanje novog preddiplomskog studija. Riječ je o trogodišnjem studiju Dizajn vizualnih komunikacija i grafički dizajn, koji bi stignu li odobrenja Agencije za znanost i visoko obrazovanje te Ministarstva znanosti i obrazovanja na vrijeme, počeo s izvođenjem s početkom iduće akademske godine. Planirano je da prvu generaciju upiše 15 brucoša, piše riječki Novi list.

...Top 5 fakulteta ove godine: Na najpoželjnijem studiju čak 8 maturanata bori se za 1 upisno mjesto!...

 
Dekanica Akademije Letricija Linardić ističe da je 15 studenata optimalan broj, jer u umjetnosti i obrazovnim umjetničkim programima mora postojati individualiziran pristup studentima. 

"Studijski program pokreće se na temelju dosadašnjih iskustava iz preddiplomskog studijskog programa Primijenjene umjetnosti, modula Primijenjena grafika. Navedeni studijski program se tijekom proteklih desetak godina profilirao i osuvremenjivao s novim primijenjenim predmetima kao i s kadrovima koji su kompetentni u polju grafičkog dizajna", kazala je dekanica Linardić za Novi list

Već postojeći program modula Primijenjena grafika ne udovoljava potrebama u obrazovanju kadrova u području grafičkog dizajna, kao ni u stečenom nazivu po završetku studija. Pokretanjem novog studijskog programa Grafički dizajn i vizualne komunikacije pridonijet će se poboljšanju i kvalitetnijem profiliranju kompetencija unutar užeg i šireg primijenjenog umjetničkog područja i dovesti do postupnog gašenja modula Primijenjena grafika. 

Kroz tri godine studija, prvostupnici grafičkog dizajna bi ostvarili 180 ECTS-a i imali usko definiranu struku kroz usvojena specifična znanja i vještine. Kroz izborne predmete koji se izvode na Akademiji studenti će se moći samostalno i prema osobnim afinitetima profilirati u stjecanju drugačijih, različitih kompetencija.

...STIGLE BROJKE: Ovo su najpopularniji i najmanje popularni predmeti na državnoj maturi 2020. godine...


"Profil stručnjaka u području grafičkog dizajna u suvremenom je društvu, kao i na tržištu rada, osobito traženo zanimanje. Znanja i vještine koje bi prvostupnici stekli u okviru studijskog programa omogućile bi im zapošljavanje i samozapošljavanje u svim oblicima vizualno-grafičkog oblikovanja, u svim segmentima društva, u području tiskarstva, web dizajna i izdavaštva", kazala je Linardić. 

Dekanica ističe da Akademija primijenjenih umjetnosti već izvodi akreditirani diplomski studijski program Vizualnih komunikacija i grafičkog dizajna koji je logična obrazovna vertikala predloženog preddiplomskog studija.


HZZO nije prepoznavao prvostupnika umjetnosti


Dosad, kaže dekanica Akademije za Novi list, tržište rada i HZZO nisu prepoznali prvostupnika primijenjene umjetnosti kao potencijalnog grafičkog dizajnera, upravo zbog stečenog naziva, stoga smatra da bi pokretanjem ovog studijskog programa mogli izdati kvalificiranu diplomu s prepoznatljivim nazivom i u Hrvatskoj i u Europskoj uniji.

...Moguće je da se ovaj zagrebački studij ipak neće izvoditi sljedeće akademske godine - prorektorica Hruškar komentirala situaciju...


Ankete provedene na Akademiji među studentima modula Primijenjena grafika ukazuju na potrebu da se pokrene studijski program koji bi im omogućio stjecanje prepoznatljivog naziva, jasnije definiranih ishoda učenja i stečenih kompetencija za tržište rada, te koji bi im pružio priliku za samozapošljavanje, kao i mogućnost daljnjeg obrazovanja na Akademiji i u EU-u.

Anja Zulić
Izvor: Novi list
foto: Shutterstock By Rawpixel.com

Još vijesti