Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Novih 1200 m2 za šibensko Veleučilište: Pogledajte kako će zgrada izgledati nakon 'makeovera'

MojFaks | Vijesti, 30.12.2016.Novih 1200 m2 za šibensko Veleučilište: Pogledajte kako će zgrada izgledati nakon 'makeovera'

Kako od koordinatora radova doznaje portal Studentskog kluba Veleučilišta u Šibeniku, početak radova očekuje se polovicom siječnja.

Ugovorom vrijednim 7 milijuna i 250 tisuća kuna, tvrtka HM-PATRIA je na sebe preuzela obvezu da u roku od 9 mjeseci završi građevinske i obrtničke radove na 1.200m2 nove površine koja će se izgraditi u produžetku drugog kata Veleučilišta, te povrh nje kao novi treći kat.

Anita Grubišić, dekanica Veleučilišta u Šibeniku, za SKVUŠ je izjavila da je ideja za nadogradnju zgrade Veleučilišta predstavljena Stručnom i Upravnom vijeću prije tri godine, a nakon dugog i intenzivnog rada u kojem je sudjelovao čitav tim ljudi s Veleučilišta te vanjskih suradnika, došli su do ključnog trenutka, početka radova.

Šibenik kao pravi studentski grad i centar znanja


"Nadogradnjom će Veleučilište dobiti nužno potrebne kabinete za nastavnike, prostor za sve službe dekanata na jednom mjestu, veliku vijećnicu za održavanje sjednica, učionice, a dobit će se i prostor u postojećem dijelu zgrade za arhivu, biblioteku s čitaonicom, studentski dnevni boravak i sl.", kazala je Grubišić.

Istaknula je i da se danas Veleučilište u Šibeniku može pohvaliti najvećim brojem doktora znanosti i ostalih stručnjaka koji su zaposleni i djeluju u ovom gradu.


foto: skvus.hr

"Ovaj projekt je značajan ne samo za naše studente i naše zaposlenike, nego i za grad Šibenik i okolicu. Nadogradnja zgrade će nam otvoriti mogućnost za otvaranje novih studija koji su u pripremi već neko vrijeme, a za koje je prebukiranost dvorana bila značajna prepreka. Studentski restoran smo sagradili i otvorili, nadogradnja glavne zgrade započinje za dva tjedna, otvoren je prvi sveučilišni studij, a novi studentski dom Palacin je Veleučilište u Šibeniku nedavno prijavilo na europske fondove. Neobično mi je drago što je moja ustanova nositelj čak tri od ta četiri ključna projekta koji transformiraju ovaj grad, uz podršku i izniman trud ove gradske uprave.Ovim projektima Šibenik se polako, ali sigurno pretvara u pravi studentski grad, centar znanja i akademske izvrsnosti", zaključuje Grubišić.

Iz SKVUS-a upozoravaju na mogući problem buke tijekom izvođenja radova


Jedan od potencijalnih problema za šibenske studente je buka s gradilišta tijekom izvođenja radova. Naime, na postojećim dijelovima neće biti rušenja, već će se dva nova kata nadograditi na postojeće zidove i krov, koji će prvo biti ojačani. Stoga su SKVUŠ-ovci direktora HM-PATRIA-e, Marka Pezu, upitali kako će to riješiti.

"Dat ćemo sve od sebe da osiguramo maksimalnu sigurnost i komfor korisnika zgrade tijekom odvijanja radova, poštujući sve potrebne propise. Također, spremni smo se maksimalno prilagoditi investitoru kako bi osigurali što je moguće manje smetnje normalnom radu ustanove. No, određenu količinu buke neće biti moguće izbjeći. Nadam se da će studenti i zaposlenici imati razumijevanja. Na kraju ovog procesa, dobiti ćete na korištenje lijep i velik objekt sa preko 1000 novih korisnih kvadrata. Iako se 9 mjeseci čini kao dugo razdoblje, uz radove ovakvog opsega to vrijeme brzo prođe. Namjera nam je da budemo maksimalno korektni i ažurni na obostrano zadovoljstvo", kazao je Pezo.

Novi dio zgrade, osim prijeko potrebnih novih kabineta za nastavnike i administrativno osoblje (od kojih neki trenutno rade u preuređenim učionicama zbog nedostatka prostora), donosi i četiri nove predavaonice, od čega će jedna biti računalni kabinet.

Nadalje, u prizemlju će se proširiti prostor ispred staklenog dijela referade čime će se dobiti više prostora za boravak studenata, a moguće i našu kantinu u budućnosti. Pri početku stepenica ugraditi će se novi lift za osobe s invaliditetom, koji će se penjati od suterena sve do novog trećeg kata.

Postojeći dekanat na prvom katu pretvorit će se u manje urede, kako bi se oslobodio prostor za budući viseći most do nove knjižnice iznad sportske dvorane. Knjižnica neće biti izgrađena u ovom krugu radova, no napraviti će se priprema za poveznicu do nje. Postojeća vijećnica će se, skupa sa uredom do nje, pretvoriti u novu učionicu.


foto: skvus.hr

Na drugom katu, iznad postojeće površine krova, nadogradit će se novi prostor sa tri učionice. Najveća od njih će biti veća od dvorane Solaris te će primati gotovo 300 osoba, a imati će i svoju garderobu te tehnički prostor za npr. kabine za prevođenje.

Na potpuno novom trećem katu će se smjestiti novi dekanat, koji će objediniti sve administrativne službe na jednom mjestu, te gornji dio velike dvorane, koja će biti građena kaskadno te će zauzimati vertikalni prostor na drugom i trećem katu. Na krovu će se u budućnosti nalaziti solarni paneli te dizalica topline, što će smanjiti troškove održavanja, piše SKVUŠ.

Više nacrta i detalja pronađite ovdje.

L.B./izvor i foto: SKVUS


Veleučilište u Šibenikunadogradnjagrađevinski radoviHM-PATRIAKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se