Mojfaks.hr u Vijesti

Novosti u stipendiraju: Županija u Slavoniji daje stipendije studentima STEM područja i onima slabijeg imovinskog statusa

Od ove jeseni Osječko-baranjska županija uvela je novosti u stipendiranje svojih studenata. Naime, dodane su još dvije nove kategorije za stipendiranje – za STEM područje i za slabiji imovinski status.

6. rujna 2018 12:14
Novosti u stipendiraju: Županija u Slavoniji daje stipendije studentima STEM područja i onima slabijeg imovinskog statusa

Novosti u stipendiraju: Županija u Slavoniji daje stipendije studentima STEM područja i onima slabijeg imovinskog statusa Foto: MojFaks

Osječko-baranjska županija 16 godina zaredom stipendira darovite učenike i studente te učenike i studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, a već će ove jeseni stipendije dodjeljivati još u dvjema novim kategorijama – za STEM područje i za slabiji socijalni imovinski status. Župan Ivan Anušić u utorak je na kolegiju župana prihvatio odluku kojom se utvrđuju ukupno četiri kategorije stipendija, piše Glas Slavonije.

Izvor: Shutterstock

Do sada su se s učenicima i studentima, koji se školuju za deficitarna zanimanja, sklapali ugovori do završetka srednje škole, odnosno do završetka studijskog programa, no i to se mijenja. Studenti će se svake godine morati ponovo prijavljivati na natječaj jer će Županija po novom isplaćivati stipendije tijekom akademske godine, i to u trajanju od deset mjeseci. Studentima će se stipendije dodjeljivati od 1. listopada do 31. srpnja, donosi Glas Slavonije.

...Najmanje 400 stipendija čeka studente deficitarnih studija: Provjerite kako do 10 tisuća kuna!...


"Naime, analizirajući gospodarske i društvene prilike u Županiji, uočena je potreba za stipendiranjem određenih vrsta programa deficitarnih zanimanja i zanimanja iz STEM područja. Time se pokušava usmjeriti učenike i studente za zanimanja završetkom kojih će se lakše moći zaposliti i osigurati bolju egzistenciju, a istodobno zadovoljiti i potrebe tržišta rada u našoj Županiji. Zbog iznimne važnosti financijske pomoći socijalno ugroženim obiteljima, koje zbog materijalnih teškoća teško zadovoljavaju osnovne životne potrebe, kao novu kategoriju Županija je uvrstila stipendije učenicima i studentima slabijeg socijalnog statusa." - objašnjava se u Nacrtu Odluke koji je od 24. srpnja do 23. kolovoza bio u postupku savjetovanja sa zainteresiranom javnošću. Primjedbi, komentara ili prijedloga na predloženi nacrt Odluke nije bilo, a izvješće o provedenom savjetovanju objavljeno je na internetskim stranicama Osječko-baranjske županije.

Izvor: Shutterstock

Usvajanje Odluke očekuje se već na prvoj sjednici Županijske skupštine koja je na rasporedu 14. rujna. Nakon toga, bit će poznati i detalji razrađeni u Odluci: kategorije, kriteriji i mjerila te postupak dodjele stipendija, prava i obveze korisnika stipendija, način određivanja visine stipendija i postupak utvrđivanja deficitarnih zanimanja i zanimanja iz STEM područja te druga pitanja od važnosti za dodjelu stipendija, posebice datum raspisivanja natječaja.

Detalji o stipendiranju, pa i datum raspisivanja natječaja, bit će poznati nakon Županijske skupštine. Studenti koje zanima ova stipendija bi svakako trebali pratiti internetske stranice Osječko-baranjske županije.

Ivana Petrić
izvor: Glas Slavonije
foto: uniline.hr

Još vijesti