Mojfaks.hr u Vijesti

U vrhu po broju stipendija: Znate li koji hrvatski gradovi izdvajaju najviše za svoje studente?

U većini hrvatskih gradova postoje programi stipendiranja studenata, a kada bismo govorili o tome koji od njih odvajaju najviše novca, rasprave nema jer postoji popis gradova koji u tome prednjače.

30. Siječnja 2017 11:12
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Vjerovali ili ne grad Novska je na vrhu kada je riječ o financiranju studenata i učenika, a čini se da gradonačelnik Vlado Klasan zna što radi jer za vrijeme njegovog mandata izdvojeno je 5,7 milijuna upravo za stipendije, a svaki student dobije 560 kuna. Iza Novske slijedi Imotski, zatim Pregrada, Čakovec, Trilj, Labin, Pakrac, Novi Marof, Buzet, Donji Miholjac i Donja Stubica.

O ovom pozitivnom fenomenu piše portal Gradonačelnik.hr, a njihovo istraživanje pokazalo je da se već drugu godinu za redom studenti iz Novske imaju čemu radovati. U 2014. Novska je tako za svoje školarce i studente izdvojila gotovo pet posto proračuna, dok je u 2015. (po podacima Ministarstva financija o izvršenju lokalnih proračuna) ovo izdvajanje nešto smanjeno – na 3,59 posto ukupnog proračuna, ali i dalje uvjerljivo iznad ostalih gradova. Drugi je, naime, s 3,08 posto izdvajanja Grad Imotski, potom Pregrada sa 2,38 te Čakovec sa 1,92 posto izdvajanja iz proračuna za stipendije i školarine. Ono što je puno zanimljivije od ovih brojki su definitivno cifre koje ilustriraju drastičnu promjenu odnosa i politike prema obrazovanju samog Grada Novske. Naime, od 2013. godine, kada je na vlast došao aktualni gradonačelnik Vlado Klasan, Novska je stipendirala 1257 učenika i studenata, dok je prije toga, u pune 23 godine Grad stipendirao njih – 114, piše Gradonačelnik.hr.


Prikaz stipendija i školarina u postocima proračuna... izvor: gradonacelnik.hr

Portal piše kako novski gradonačelnik Kasan ima privatne motive za ovaj pothvat sa stipendijama jer je i sam mučio financijske brige tijekom studija, a od 2015. u Novskoj djeluje Visoka škola Nikola Šubić Zrinski, a Grad sa 2.000 kuna sufinancira upisnine polaznicima, za što se godišnje izdvoji 56 tisuća kuna, piše portal gradonačelnik.

Kako je istražio portal gradonačelnik, iza Novske, po ulaganjima u stipendije ističu se Imotski, Pregrada te Čakovec koji je, pak, s izdvojenih dva milijuna kuna četvrti grad u Hrvatskoj, uključujući i velike gradove, s najvećim apsolutnim iznosom izdvojenim za stipendije. Među prvih deset po izdvajanju za stipendije je i Novi Marof, sa 1,50 posto proračuna, a gradonačelnik Siniša Jenkač ističe kako je proračunom za 2017. planirano daljnje povećanje sredstava za gotovo sve programe koji se tiču osnovno i srednjoškolskog obrazovanja te stipendiranja studenata, piše portal.


Prikaz stipendija i školarina po osobi... izvor: gradonacelnik.hr

Sudeći po ovom istraživanju, čini se da ipak postoje gradonačelnici koji suosjećaju sa studentima te su prepoznali ono što je dobro za njih pa im pokušavaju pomoći stipendijama. Više o ovom pozitivnom fenomenu pročitajte na linku.

Ivana Petrić
foto: Shutterstock

Još vijesti