Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Obećana zemlja: gdje je najbolje biti žena?

MojFaks | Vijesti, 19.08.2014.Obećana zemlja: gdje je najbolje biti žena?

Žene čine 50% ukupne svjetske populacije, ali često ne dobivaju ni 50% šanse za uspjeh.

Od 2006. godine World Economic Forum objavljuje Global Gender Gap Report koji utvrđuje jaz između žena i muškaraca u četiri osnovne kategorije: sudjelovanje u ekonomiji, stupanj obrazovanja, zdravlje i životna dob te političko osnaživanje. 95 od 110 zemalja koje sudjeluju u ispitivanju od početka pokazalo je napretke po pitanju smanjivanja jaza što znači da žene dobivaju sve više prilika za napredovanje, obrazovanje i zdravstvenu skrb. A koje su države ove godine pokazale idealnim mjestom a najboljim uvjetima za život ženskog roda?

#Island
Island se već pet godina nalazi u samom vrhu ove top liste što znači da kontinuirano rade na smanjivanju jaza. Ovo je jedina zemlja koja bilježi više žena nego muškaraca među visokoobrazovanim ljudima.

#Finska
Finska je smanjila jaz u područjima sudjelovanja u ekonomiji te političkoj participaciji, ali na ostalim poljima jaz je i dalje prilično izražen.

#Norveška

Ova zemlja smanjila je jaz na području ekonomske participacije za 84% te donijela zakon koji obvezuje sve izborne liste da na svojim listama imaju najmanje 40% žena.

#Švedska
Gotovo polovicu parlamenta čine žene.

Na petom mjestu su Filipini, zatim Irska, Novi Zeland, Danska, Švicarska, top deset zatvara Nikaragva.

Kolumbija je zabilježila najveći rast, a najbolje pozicionirana zemlja s područja Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike je Izrael.

Foto: Instagram
Izvor: huffingtonpost
I.N.
ŽeneDržaveKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se