Mojfaks.hr u Vijesti

Obilježen Europski dan ponovnog pokretanja srca

Drugi Europski dan ponovnog pokretanja srca održan je 16. listopada 2014. godine u organizaciji Hrvatskog društva za reanimatologiju Hrvatskog liječničkog zbora (CroRC), a podršku su mu pružili i predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović te ministar zdravlja dr. Siniša Varga.

17. listopada 2014 17:04
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Cilj obilježavanja ovog dana je poučiti građane osnovama reanimacije te kako pomoći osobi u najbližoj okolini koja je doživjela srčani zastoj. Zbog toga se ovogodišnji Europski dan oživljavanja srca održava pod motom „Vaše ruke mogu spasiti život voljene osobe“.



Srčani zastoj jedan je od vodećih uzroka smrti u Hrvatskoj te broji oko devet tisuća žrtava srčanog udara godišnje, što znači da svakog sata jedna osoba u Hrvatskoj doživi srčani zastoj. Srčani se zastoj može dogoditi bilo gdje - na ulici, poslu, tijekom bavljenja sportom ili drugih napornih aktivnosti, no većina se ipak događa kod kuće. Službeni podaci pokazuju kako u takvim slučajevima preživi samo jedan od deset bolesnika.



Ako osoba koja svjedoči srčanom zastoju pristupi postupku kardiopulmonalne reanimacije, postotak preživljenja povećava se dva do tri puta, međutim danas samo jedna od pet osoba koja prisustvuje srčanom zastoju odluči pristupiti takvom postupku. Zbog toga je Hrvatsko društvo za reanimatologiju u nekoliko većih gradova na području Hrvatske obilježilo taj dan informiranjem građana o tome kako oni mogu pomoći u sličnim situacijama.

Poseban program upriličen je u Rijeci, točnije na Jadranskom trgu, gdje je u jutarnjim satima na poziv Hrvatskog društva za reanimatologiju prezentaciju održao i Kabinet vještina. Kabinet vještina jedini je simulacijski centar za reanimaciju u Hrvatskoj kojeg su 2001. godine osnovali djelatnici riječke Katedre za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje na čelu s prof. dr. sc. Alanom Šustićem.

Edukatori Kabineta vještina, koji su ujedno i instruktori Europskog vijeća za reanimatologiju, građane su educirali o znanjima i vještinama osnovnog održavanja života. Pod njihovim stručnim vodstvom građani su imali jedinstvenu priliku ne samo naučiti osnove reanimacije, već ih i uvježbavati na specijaliziranim lutkama.

L.B.

Još vijesti