Mojfaks.hr u Vijesti

Poznata lista najpoželjnijih fakulteta, kao i preostalih slobodnih mjesta; Ravnateljica NCVVO-a komentirala situaciju

Velik je interes za fakultetima dolaze sa zdravstvenog područja, ali je najpoželjniji fakultet svejedno ostala već poznata Logopedija. Iako slobodnih mjesta na fakultetima još uvijek ima, 'krivca' za ovakve rezultate matura se još traži, a ravnateljica NCVVO-a upire prstom u cijeli obrazovni sistem.

16. srpnja 2019 15:54
Poznata lista najpoželjnijih fakulteta, kao i preostalih slobodnih mjesta; Ravnateljica NCVVO-a komentirala situaciju

Poznata lista najpoželjnijih fakulteta, kao i preostalih slobodnih mjesta; Ravnateljica NCVVO-a komentirala situaciju Foto: MojFaks

Osim što je NCVVO objavio upute za maturante koji će prijavljivati jesenski rok mature, Agencija za znanost i obrazovanje objavila je i konačnu listu najpoželjnijih fakulteta, kao i slobodna mjesta koje su fakulteti oslobodili za maturante koji će prijavljivati studije na jesenskom roku.


Već smo pisali kako je Logopedija, gledano prema omjeru prvog prioriteta i kvote, već više godina najpoželjniji studij u Hrvatskoj. Nakon Logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu, maturanti su izrazili velik interes i za studijima s područja zdravstva, a to su:


- Fizioterapija, Odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu


- Izobrazba trenera; smjer: Kondicijska priprema sportaša (stručni)


- Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu


- Fizioterapija (stručni), Zdravstveno veleučilište u Zagrebu


- Radiološka tehnologija (stručni), Zdravstveno veleučilište u Zagrebu


Velik broj padova


Oni maturanti koji nisu položili državnu maturu na ljetnom roku, željene studije mogu ponovno početi prijavljivati 23. srpnja, a slobodnih mjesta još ima, točnije 6 644 mjesta.

Najveći dio mjesta zauzima Zagreb, s 2 854 mjesta, nakon kojeg su Split s 823 i Rijeka sa 619 slobodnih mjesta.


Bitno je osvrnuti se i na broj maturanata koji su pali državnu maturu na ljetnom roku, a kojih je otprilike dvije tisuće više nego što li je slobodnih mjesta na fakultetima, a osim toga, utvrđeno je i kako je čak 9,4 posto gimanzijalaca palo na ljetnom roku. Loše rezultate matura komentirala je ravnateljica Centra Ivana Katavić, smatrajući kako krivnju treba preuzeti obrazovni sustav.


"Rezultati državne mature pokazatelj su koliko je dobro sustav pripremio učenike za suočavanje s izazovima s kojima će se susretati u životu", zaključila je.



P.H.

Foto: Screenshot Youtube videa Jutarnjeg lista



Još vijesti