Mojfaks.hr u Vijesti

Pobjeda za 45 tisuća studenata: Od danas diplome stručnih vrijede jednako kao i diplome sveučilišnih studija

Danas je u Vladi usvojen prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru te ga poslala u saborsku proceduru. Sada će diplome stručnih studija biti isto vrijedne kao diplome studenata sa sveučilišnih studija.

4. Siječnja 2018 16:40
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Vlada je u četvrtak usvojila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru i poslala ga u saborsku proceduru. Prema novom zakonu, stručni studiji našli su se na istoj, sedmoj, razini kvalifikacijskog okvira kao i sveučilišni. Tako se, tvrde iz Ministarstva, spriječila diskriminacija 45 000 studenata stručnih studija, za koje je Sveučilište u Zagrebu željelo da im diplome budu na nižoj razini kvalifikacijskog okvira, piše 24sata.

"Osigurali smo da studenti stručnih studija više nisu diskriminirani, ali i da se njihovi programi razlikuju od programa sveučilišnih studija",
rekla je ministrica znanosti obrazovanja Blaženka Divjak, prenosi 24sata.


Izvor: Facebook@Blaženka Divjak

"HKO daje konkretne alate za povezivanje tržišta rada i obrazovanja bez obzira na kojoj su razni ti programi", prenosi 24sata izjavu ministrice Divjak.

Profesor, ujedno i predsjednik Vijeća veleučilišta i visokih škola, Vlatko Cvrtila, rekao je da diplome stručnih studija nisu manje vrijedne od sveučilišnih diploma, ali da se razlikuju po tipu. Dodao je kako je novi zakon u skladu s Europskim kvalifikacijskim okvirom te da bi bio presedan kada bi se prihvatio prijedlog Sveučilišta da stručni studiji budu na nižoj razni. Cvrtila smatra da da su otišli na nižu razinu, studenti stručnih studija imali bi problema sa zapošljavanjem, iako su njihovi studiji usmjereni direktnom odlasku na tržište rada.


Izvor: Shutterstock

Komentare na izmjene zakona 24sata tražio je od rektora Borasa i Sveučilišta u Zagrebu, no nisu ih uspjeli dobiti. Više o ovoj temi pročitajte na linku.

...Održan okrugli stol na temu izmjena HKO-a: Kako će se riješiti status stručnih studija?...


...Studenti stručnih studija protiv prijedloga HSZ-a: \'Svatko treba naći mjesto na tržištu rada\'...


...Diploma s Algebre i FER-a nije jednaka: Stiže rješenje problema statusa stručnih studija...


...Što se mijenja za stručne i sveučilišne studije? Izmjene HKO-a neće ići na ruku privatnim željama...


Ivana Petrić
izvor: 24sata
foto: Pixabay

Još vijesti