Mojfaks.hr u Vijesti

Među 10 studenata, njih više od 4 smatra da ih ono što uče na fakultetu ne priprema za posao

Nedavno istraživanje pokazalo je da studenti smatraju da na fakultetu stječu vrlo malo ili tek poneku vještinu koje će im koristiti prilikom zapošljavanja.

24. studenog 2020 17:51
Među 10 studenata, njih više od 4 smatra da ih ono što uče na fakultetu ne priprema za posao

Među 10 studenata, njih više od 4 smatra da ih ono što uče na fakultetu ne priprema za posao Foto: MojFaks

Nesrazmjer između upisnih kvota, znanja i vještina koje studenti stječu na fakultetima i potreba tržišta rada nisu novost. Nedavno istraživanje provedeno u Irskoj pokazalo je da na deset studenata njih više od četvero smatra da na sveučilištu i fakultetu stječe vrlo malo ili samo neke vještine koje će im pomoći da se zaposle. 

...Fakultet VS. tržište rada: Suprotno preporukama Zavoda za zapošljavanje ekonomiju upisuje tisuću studenata više...


U sklopu irskog istraživanja "StudentSurvey" anketirano je 44.707 studenata prve i završne godine preddiplomskih studija, kao i postdiplomaca koji su ove godine pohađali institucije treće razine. Istraživanje je obuhvatilo studente na 26 visokoškolskih ustanova u cijeloj zemlji. Veći dio istraživanja proveden je prije mjera i ograničenja donesenih kako bi se suzbilo širenje koronavirusa, a autori istraživanju ističu da će se tek sljedeće godine moći uvidjeti kompletan učinak pandemije, piše The Irish Times.

Putem ankete studenti su podijelili svoje mišljenje o tome koliko im fakultetsko iskustvo i stečene vještine pridonose pri zapošljavaju, a prema prikupljenim podacima njih 13% odgovorilo je "vrlo malo", a njih 29% sa "samo donekle". To znači da od deset studenata njih više od četvero smatra kako na fakultetu stječu "vrlo malo" ili "samo neke" vještine koje će im pomoći da se zaposle. 


...\'Postao sam živi mrtvac\': Studenti nam ispričali u što ih je studiranje pretvorilo...


Međutim, više od trećine (34%) smatra da ih je njihovo iskustvo "poprilično" pripremilo za svijet rada, a nešto manje od četvrtine (24%) reklo je da im iskustvo studiranja pomaže u usavršavanju vještina i znanja vezanih za posao "poprilično puno", piše The Irish Times.

Kada je riječ o tome koliko ih je nastava na fakultetu pripremila za rješavanja složenih i stvarnih problema u poslu, njih 15% odgovorilo je "vrlo malo", a trećina njih (33%) smatra "samo za neke". Otprilike 32% studenata smatra da ih je obrazovanje na najvišoj razini "poprilično" pripremilo za stvarni svijet u usporedbi s manje od petine (19%) koji smatraju da ih fakultet "jako" podupire.

Podrška fakulteta


U sklopu istraživanja studentima je postavljeno pitanje o tome koliko ih njihova odabrana institucija podržava, kako akademski tako i inače. Većina studenata (njih 58%) vjeruje da ih akademski podržavaju "prilično" ili "puno". Gotovo svaki deseti student, točnije njih 10%, smatra da ima "vrlo malu" akademsku podršku. 

...UPOZORENJE! Pazi koliko zarađuješ, studentici \'skinuli\' skoro 1500 kuna s plaće...


Kada je riječ o cjelokupnom iskustvu studiranja, više od polovice irskih studenata (51%) ocijenilo ga je "dobrom" ocjenom, njih 29% kao "izvrsnom", a 17% kao "pošteno". Samo 3% izjavilo je da je loše iskustvo, dok je većina studenata ipak izjavila da bi ponovo upisali isti fakultet ili sveučilište kada bi sada kretali ispočetka.

A.Z.
izvor:The Irish Times
foto: Unsplash @mrthetrain

Još vijesti