Mojfaks.hr u Vijesti

Od sljedeće godine znatno manji broj stipendija

U odnosu na lani, kad je isplaćeno 789 studentskih stipendija iz proračuna Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, iz netom objavljenog natječaja Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu, vidljivo je da će do stipendije za godinu 2011.2012. doći svega 408 studenata.

27. prosinca 2011 13:14
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Prijave za stipendiranje šalju se poštom do 20. siječnja 2012. godine, no treba znati da su sredstva za akademsku godinu 2011./2012. koja se odnose na stipendiranje studenata znatno smanjena.

 

Iznos stipendija je ostao isti, dakle 1000 kuna mjesečno, koje će se isplaćivati u deset mjesečnih rata. Najviše stipendija ide za deficitarna zanimanja prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

 

Čak 70 stipendija namijenjeno je studentima medicine. Nakon toga slijede studenti strojarstva, elektrotehnike i računarstva, koji će  dobiti svako po 45 stipendija. Studentima matematike namijenjeno je 40, a za buduće farmaceute 35 stipendija. Studenti anglistike mogu se natjecati za 25 stipendija, fizike za 18, a germanistike15 stipendija.

 

Uz ovo stipendije će se dodijeliti za 10 aktivnih kategoriziranih sportaša, potom i 50 osoba s invaliditetom te još 10 studenata koji žive u domovima socijalne skrbi ili udomiteljskim obiteljima.

 

Isto kao i lani iz proračuna će biti dodijeljeno 2,200 stipendija za posebno nadarene studente, djeci poginulih, umrlih i nestalih osoba u Domovinskom ratu, studentima slabog imovinsog statusa te studentima poslijediplomskih studija s invaliditetom.

 

Oni će mjesečno dobivati 500, 700 ili 800 kuna, ovisno o tome žive li s roditeljima, kao podstanari ili u studentskom domu. Rok za prijavu za ove stipendije je 14. siječnja 2012. godine.



Sve dodatne informacije o natječaju, kao i prijavni obrasci, mogu se pronaći na internetskoj stranici zaklade. http://www.nzpuss.hr/JavniNatjecajNZPUSSa.


N.LJ.J

Foto: photoxpress.com

Još vijesti