Mojfaks.hr u Vijesti

Odabir najboljih maturanata: ovo su najpoželjniji hrvatski fakulteti

Jedan od najstarijih fakulteta na ovim prostorima, na kojemu danas studira 900 studenata i više od 90 posto ih završava studij u roku, prvi je na listi visokih učilišta u Hrvatskoj po uspjehu kandidata koji ga upisuju: Farmaceutsko-biokemijski fakultet dobio je ove sezone najbolje maturante u državi, s prosjekom ocjena iz srednje škole 4,81.

21. prosinca 2015 14:50
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Drugi na listi je Stomatološki fakultet u Zagrebu s visokim prosjekom 4,76, što znači da popularni zagrebački FER i Medicina ipak ne dobivaju najbolje maturante, kao što se procjenjivalo.

Medicinski fakultet je u samom vrhu, treći na listi svih visokih učilišta u Hrvatskoj, a Fakultet elektrotehnike i računarstva svrstao se na desetu poziciju liste: FER-ovi kandidati koji su ove godine zadovoljili uvjet upisa imaju prosjek ocjena iz srednjih škola na samoj granici 4,50, objavljuje Jutarnji list.

Prema listi 166 visokih učilišta Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO), među deset fakulteta s najboljim maturantima tri su medicinska - zagrebački (3.), splitski (5.) i riječki (9.).

Pritom se u prvoj skupini po kvaliteti maturanata našao još jedan riječki studij - Odjel za biotehnologiju, kao i zagrebački Edukacijsko-rehabilitacijski i Prehrambeno-biotehnološki fakultet.

Slijede ih zagrebački Prirodoslovno-matematički, ali i Veterinarski, Arhitektonski i Fakultet strojarstva i brodogradnje, dok je među prvih 20 i osječki Medicinski fakultet.

Filozofski fakultet u Splitu dobiva uspjehom bolje maturante nego Filozofski u Zagrebu, svrstan na 38. poziciju, pri čemu taj podatak, upozoravaju statističari, treba uzeti s rezervom s obzirom na razliku u broju studijskih programa, u čemu prednjački zagrebački Filozofski. Njegov najatraktivniji studiji, poput psihologije, zasigurno dobivaju maturante s višim prosjekom nego manje atraktivni studiji.

Visoko je pozicionirana i Muzička akademija u Zagrebu (24. mjesto), dok je Akademija likovnih umjetnosti 51., a Dramske umjetnosti 69. Fakultet političkih znanosti (29. mjesto) bolje je pozicioniran od zagrebačkog Ekonomskog (40.) i Pravnog fakulteta, svrstanog na 48. poziciju.

Među odlikašima su popularni psihologija, kemija, biologija i kemijsko inženjerstvo. Visoko kotiraju matematika, geologija, fizika i socijalne djelatnosti, a prosjek oko 4,0 imaju: filologija, računarstvo, geoznanosti, povijest umjetnosti, elektrotehnika, pedagogija, glazbena umjetnost i politologija.

Lista top 10 fakulteta i prosjek učenika koji ih upisuju:

1. Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb (4,81)

2. Stomatološki fakultet, Zagreb (4,76)

3. Medicinski fakultet, Zagreb (4,73)

4. Kemijsko-tehnološki fakultet, Zagreb (4,71)

5. Medicinski fakultet, Split (4,69)

6. Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Zagreb (4,59)

7. Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb (4,59)

8. Sveučilište u Rijeci, Odjel za biotehnologiju (4,54)

9. Medicinski fakultet, Rijeka (4,52)

10. Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb (4,50)


Ostatak liste pogledajte ovdje.

L.B./izvor: Jutarnji list
foto: arhiva

Još vijesti