Mojfaks.hr u Vijesti

'Besplatna mala knjižnica': Projekt ovih studenata potaknut će vas da čitate više od ispitne literature

Novi kampus Sveučilišta u Zadru bogatiji je za još jednu knjižnicu: radi se o simpatičnom projektu 'Besplatna mala knjižnica' koja se nalazi točno ispred zgrade Kampusa.

3. studenog 2016 11:02
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Na ovu odličnu ideju došla je ekipa iz Kluba studenata informacijskih znanosti Ex libris koja ovim potezom želi omogućiti svima više prilika za čitanje. U Zagrebu je prije nekoliko godina u naselju Prečko bila otvorena \'Besplatna knjižnica\', a sada se ista prilika nudi i u ovom dalmatinskom gradu.

Zatrpani obavezama, studenti često nemaju vremena čitati ništa van ispitne literature


Ovaj projekt financirao je Studentski zbor Sveučilišta u Zadru, a sama realizacija dogodila se u suradnji sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna u Zadru i Strukovnom školom \'Vice Vlatković\'. Učenici iz tih škola imali su različita zaduženja: neki od njih izradili su drvenu kućicu/knjižnicu, a drugi su je oslikali.


Izvor: Facebook@Ex libris

"Poticanje čitanja je jedna od glavnih misao vodilja koju su imali studenti iz Ex librisa te su ovim projektom jako zadovoljni. Naš projekt nastao je po uzoru na svjetski poznate projekte \'Little Free Library\' i \'BookCrossing\' čija je svrha poticanje čitanja i razmjene knjiga. Svakako se nadamo da će naš projekt potaknuti ljude na čitanje, posebno studente koji su često preokupirani obvezama i nemaju vremena ili se ne sjete otići u knjižnicu kako bi pročitali nešto van nastavnog gradiva. Ovako im je štivo namijenjeno zabavi i opuštanju nadohvat ruke. Literatura je, dakle, isključivo namijenjena slobodnom vremenu (uglavnom beletristika) - žanrovi su raznoliki pa svatko može pronaći nešto za sebe", kažu iz Ex librisa.

Ideja je da sami korisnici kreiraju popis knjiga, ali pravila posuđivanja se moraju poštivati. Pravila su jednostavna - uzmi knjigu, pročitaj, vrati ili donesi svoju u zamjenu.

"Ovakvi projekti u Hrvatskoj postoje već nekoliko godina i nadamo se kako će ih biti što više, na sveučilištima, ali i drugdje. Ništa posebno ne želimo istaknuti, samo pozivamo svih da koriste knjižnicu - nek čitaju što više i razmjenjuju knjige"
, poručuju iz ovog Kluba.


Izvor: Facebook@Ex libris



Izvor: Facebook@Ex libris

Ova simpatična knjižnica će preko tjedna biti dostupna za sve koji iz nje žele nešto posuditi, a vikendima i noću bit će spremljena u zgradu Sveučilišta kako ne bi došlo do oštećenja.

Ivana Petrić
foto: Facebook@Ex libris

Još vijesti