Mojfaks.hr u Vijesti

Odustao od prestižnog studija i osnovao vlastiti anti-fakultet

Jeremy Rossmann bio je frustriran cijenama školarina koje su iz godine u godinu sve veće, posebno na prestižnim fakultetima poput onoga na kojemu je studirao.

9. prosinca 2015 14:39
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

MIT je jedan od najboljih fakulteta na svijetu, ali će vas troškovi života i studiranja ondje za samo 9 mjeseci koštati gotovo četvrt milijuna kuna.

Umjesto podizanja kredita, kukanja i gunđanja nad sve težom sudbinom i budućnosti studenata odlučio je uzeti stvar u svoje ruke: napustio je preskupi fakultet i osnovao vlastiti koledž.

Nakon godina promišljanja o cijelom obrazovnom sustavu i problemima studenata diljem svijeta, odlučio je osmisliti sasvim novi koncept fakulteta: anti-fakultet! Zajedno sa suosnivačem Ashu Desaijem osnovao je The Make School – program koji zamjenjuje fakultetsko obrazovanje inovatora, developera i programera.



Make School je osnovan s ciljem poticanja studenata da izrađuju, grade i plasiraju proizvode na tržište. Stvaranje proizvoda koji će olakšati život drugim ljudima je uzbuđujuće iskustvo koje ispunjava svaku osobu, a otvara mnoga vrata prema uspješnoj inženjerskoj karijeri.

Naglasak je na stvaranju, a ne učenju stvari napamet: što se njih tiče aplikacije su novi životopisi, a portfolio radova snažniji od bilo koje preporuke. Programiranje i kodiranje postaje nova super moć, a studenti koji završe anti-fakultet bit će osposobljeni za produktivno mijenjanje ovog svijeta – nabolje.

Jesmo li spomenuli da se školarina ne plaća unaprijed? Studenti koji nakon diplome pronađu posao i počnu zarađivati mogu retrogradno isplatiti troškove studiranja tako da je pronalazak posla svakome studentu važan osoblju Make School-a. Osim toga - nema testova ni ispita! Umjesto provjera znanja, radi se na projektima koji se moraju realizirati.

U rujnu ove godine u Make School se upisalo 30 studenata koji su kombinacija maturanata i studenata koji su odustali od studiranja na prestižnim fakultetima (kao što su UCLA, MIT, Duke...). Svi zajedno stanuju u domu u San Franciscu što je idealna lokacija jer su im kompanije u Silicijskoj dolini dostupne i otvorene za terenska istraživanja i suradnju.

Osim kolegija programiranja, studenti anti-fakulteta obrazuju se i o svakodnevnim bitnim stvarima kao što su prehrana, zdravlje, pisanje, vježbanje, a zatim i o važnim životnim vještinama kao što su komuniciranje s drugima, empatija, povijest tehnologije i etika.



Mislite li da je ovo budućnost studiranja?

L.B./izvor i foto: YouTube

Još vijesti