Mojfaks.hr u Vijesti

On-line studiranje: iskustva studenata

Danas je u većem dijelu Europe on-line studiranje uobičajen način obrazovanja te je takav način obrazovanja do sada probalo više od 5 milijuna studenata diljem svijeta.

23. studenog 2015 17:03
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

On-line studiranje može biti pravi način studiranja za vas, posebno ako ste dosta aktivni i imate drugih obaveza koje vas spriječavaju da dolazite na predavanje: ako ste zaposleni, bavite se nekim sportom, živite u inozemstvu ili imate djecu.

Mogućnost on-line studiranja dostupno je u državama regije, ali i ugledni europski fakulteti poput Oxforda i Cambridgea, kao i prestižni američki MIT (Massachusetts Institute of Technology), Harvard ili Berkley nude takvu mogućnost uz dobro poznavanje engleskog jezika.

Kod nas je on-line studiranje još uvijek u povojima. Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, dalo je dosad odobrenje za šest studijskih programa koji se djelomično ili u potpunosti mogu odvijati na daljinu. To su preddiplomski i specijalistički stručni studij kineziologije u Splitu, stručni studiji ekonomije poduzetništva i managementa malih i srednjih poduzeća pri Visokoj školi za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje »Nikola Šubić Zrinski«, studij poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Rijeci, te studij Judaistike na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.



Učenje na daljinu krije i određene nedostatke, ali da bi se uspjelo najvažnija je samodisciplina, upornost, predanost cilju i vrlo snažna volja za učenjem. Ako se svega navedenog student pridržava, on-line učenje moglo bi biti idealan način stjecanja diplome. Ipak, studenti su još uvijek pomalo skeptični!

"Možda nije bolji izbor od \'klasičnog\' studija, ali bilo bi dobro da možemo barem nekoliko kolegija odslušati on-line..."

"Sama mogućnost takve vrste obrazovanja mi se jako sviđa. Sama pomisao da bih od doma mogao studirati je izvrsna, ponajviše zbog putnih troškova odlaska na fakultet, a osim toga možemo ga slušati u udobnosti vlastitog doma. Možda nije bolji izbor od \'klasičnog\' studija, barem ne u potpunosti. Bilo bi odlično kada bi barem jedan - dva kolegija imali on-line, ali vjerojatno treba proći još neko vrijeme da bi to uopće bilo moguće. Nemaju svi stabilan internet ili dovoljno dobro računalo."
V.V.

"Praktičnija su i učinkovitija od naših \'uobičajenih\' predavanja"


"Što se tiče on-line predavanja, u današnje vrijeme ona su postala sve prisutnija. Mnogo studenata ne stigne uvijek stići na sva predavanja koja imaju na svojim fakultetima, te zato smatram kako su takva predavanja puno praktičnija i učinkovitija od naših \'uobičajenih\' predavanja. Studentima će svakako pomoći jer će im uštedjeti puno vremena.
A.Đ.

Sličnog su mišljenja i pojedini profesori koji se trude nove tehnologije i načine obrazovanja implementirati u postojeći obrazovni sustav. Dobar je primjer Dario Čerepinko sa Sveučilišta Sjever čiji su studenti odslušali su tako neke od 200-tinjak besplatnih tečajeva koje u sklopu edukacijske kompanije Coursera nude 33 poznata svjetska sveučilišta.



"Potičemo studente da što je moguće više u svojem obrazovanju koriste različite izvore, uključujući i online tečajeve relevantnih znanstvenih institucija te tako stječu znanja koja koriste tijekom studija, a ujedno se navikavaju na potrebu samostalnog i cjeloživotnog učenja. Studenti već sad na pojedinim kolegijima dobar dio zadataka obavljaju online, ocjenjuju i komentiraju radove svojih kolega ili raspravljaju o temama izvan vremena predavanja, na nekoj od online platformi koju Sveučilište Sjever koristi u nastavi", objasnio je profesor Darijo Čerepinko i dodao kako su online tečajevi, na kojima studenti mogu slušati predavanja profesora s prestižnih sveučilišta, korisni jer pružaju dodatna znanja te stvaraju naviku kontinuiranog učenja.

Doris Aleksić
foto: arhiva, Freeimages

Još vijesti