Mojfaks.hr u Vijesti

U studentskom domu predavanje održao ratni zločinac, studenti koji ga podržavaju aktivistima prijete na fejsu

U kinu 'Forum' u domu Stjepan Radić predavanje je održao osuđeni ratni zločinac Dario Kordić. Za organizaciju ovog događaja zaslužni su Zavičajni klub hercegovačkih studenata te Studentski pastoral. Upravo zato što je predavanje održao ratni zločinac, ondje su upali drugi studenti, ujedno aktivisti koji su mu uzvikivali da je zločinac. Nakon toga je došlo do sukoba s hercegovačkim studentima.

4. travnja 2019 12:40
U studentskom domu predavanje održao ratni zločinac, studenti koji ga podržavaju aktivistima prijete na fejsu

U studentskom domu predavanje održao ratni zločinac, studenti koji ga podržavaju aktivistima prijete na fejsu Foto: MojFaks

Ne stišava se bura nakon jučerašnjeg predavanja ratnog zločinca Darija Kordića studentima u Studentskom domu Stjepan Radić"u Zagrebu, piše Index. Predavanje je organizirao studentski kapelan Don Damir Stojić, a naziv mu je bio "Bog iza rešetaka". Na njemu je, kako je najavljeno, Kordić trebao "svjedočiti vjeru".



Što god da je na tom predavanju svjedočio ratni zločinac pravomoćno osuđen za ubojstvo 112 civila, među kojima je bilo i trogodišnje dijete, mnogo je veći odjek od toga u javnosti imala akcija studentskih aktivista koji su upali na predavanje i uzvikivali "Kordić zločinac", donosi Index.

Velik broj studenata brani Kordića na društvenim mrežama


Odmah nakon što su Kordićevi protivnici u kino dvorani Studentskog doma na Savi počeli vikati protiv Kordića, ustalo je desetak njegovih pobornika koji su ih izbacili iz dvorane i gotovo ih istukli. Mladi splitski student, jedan od onih koji su prekinuli predavanje ratnog zločinca, za Slobodnu Dalmaciju kazao je da su morali reagirati nakon što su vidjeli da "čovjek koji je poklao nevinu djecu, žene i starce priča o moralu i Bogu". U međuvremenu se sukob prelio na društvene mreže.


U grupi Studentskog doma "Stjepan Radić" vodi se burna rasprava o Kordićevu predavanju. Velika većina studenata koja sudjeluje u raspravi brani ratnog zločinca.


Neki od komentara studenata... izvor: Facebook/Index

Izvor: Facebook/Index

"Ono kad dođeš iz druge države, pa izbacuješ ljude s \'predavanja\'. Počasni doktorati su spremni, nema straha.", napisao je jedan od studenata uz video sukoba, a na to je dobio salvu uvreda i prijetnji kolega studenata. Neki od komentara kažu "da nije bilo Kordića da ne bi bilo ni Hrvatske", a osim toga, neki u komentarima govore da bi "Kordićeve protivnike trebalo istrijebiti". Bilo je i nekih koji su im se usprotivili, no oni su u debeloj manjini. 

Inicijativa mladih za ljudska prava u srijedu poslala otvoreno pismo upravitelju doma


Povod njihova obraćanja je upravo Kordićevo predavanje u kinu "Forum", piše Tportal.

"Dozvolili ste i omogućili obraćanje ratnom zločincu koji se nikada pa ni jučer nije ispričao za monstruoznosti za koje je odgovoran.", stoji u otvorenom pismu inicijative upućenom upravitelju Ćosiću. Podsjećaju ga da presuda kojom je Kordić proglašen krivim od strane Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju utvrđuje njegovu odgovornost za najgore oblike zločina među kojima je i odgovornost za pokolj u Ahmićima 1993. u kojem su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane ubili više od sto civila, uključujući 32 žene i 11 djece.



Iz inicijative poručuju da se davanjem javnog prostora takvim ljudima gradi društvo koje veliča rat i nasilje, omalovažava i ne poštuje žrtve te aktivno promiče vrijednosti suprotne ljudskim pravima, prenosi Tportal. U pismu su upravitelju uputili zahtjev da se u kinu "Forum" gdje je Kordić održao predavanje, održi projekcije filma "Zločini pred Tribunalom – Srednja Bosna" u produkciji Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, koji tematizira i zločine počinjene u Ahmićima za koje je Kordić proglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 25 godina, kako bi "studentima i studenticama te zainteresiranoj javnosti omogućili da steknu znanja i spoznaje o događanjima i zločinima koji su se dogodili u srednjoj Bosni početkom devedesetih".

"U nadi da prepoznajete važnost i odgovornost da navedena projekcija bude prikazana, molimo da se održi 16. travnja na 26. obljetnicu zločina u Ahmićima.", stoji u pismu Inicijative mladih za ljudska prava.

Međunarodni sud u Haagu osudio je 2001. Kordića na 25 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u središnjoj Bosni, a oslobođen je 2014. godine, nakon što je dvije trećine kazne odslužio u Austriji.

U domskom kinu često budu predavanja, ali ovo je prvi put da je predavanje održala kontroverzna osoba poput Darija Kordića... foto: zagreb.in

Nakon svega što se dogodilo postavlja se pitanje zašto mladi u Hrvatskoj toliko žele slušati o moralnim vrijednostima i o bogu iz usta ratnog zločinca i zašto upravitelj doma Boženko Ćosić dopušta da se takva predavanja održavaju. Ako se već htjelo pozvati "poznatu" osobu da svjedoči vjeru, mogla je to biti Blanka Vlašić pa čak i Simona Gotovac, a ne osuđeni ratni zločinac.

MojFaks
izvor: Index/Tportal
foto: sczg.unizg.hr/YouTube

Još vijesti