Mojfaks.hr u Vijesti

Open University - najveće online sveučilište

Open University je ovih dana zabilježio pravi rekord na servisu koji teško možemo zamisliti kao akademski – iTunesima. Zabilježili su 20-milijunti download...

15. srpnja 2010 17:21
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Open University najveće je online sveučilište s 250.000 studenata u preko 40 zemalja. Svoje materijale distribuiraju preko iTunes U – akademske sekcije Appleovog servisa. U dvije godina rada iTunes U je isporučio 250.000 downloada sveučilišnog materijala što je samo još jedan znak da akademski curriculum polako prelazi u cyberspace i da će danas sutra online diplome imati istu težinu kao i one klasične. Kurioziteta radi, najskidaniji naslov iTunesa U je udžbenik iz francuskog jezika za početnike.

Učenje na daljinu sve traženije...

Učenje na daljinu ili "distance learning" postaje sve traženija opcija za ljude koji žele nastaviti školovanje, naganjati titule, a ne poremetiti svoju ustaljenu dnevnu rutinu, radno mjesto ili jednostavno nemaju dovoljno para za trodimenzionalno Sveučilište.

Internet je postao neizostavno studentsko pomagalo, kako u pozitivnom tako i negativnom smislu. Mnoge je materijale teško ili nemoguće naći u knjižnicama i na popisima literature ima sve više web adresa. S druge strane, nikada se nije toliko muljalo zaslugama neta – od prepisivanja gotovih seminarskih radova, do ozbiljnog biznisa sa kupovanjem diploma i magisterija. Kako god bilo, povratka nema.

Krešimir Dujmović

Još vijesti