Mojfaks.hr u Vijesti

Dizala lažne potvrde s faksa: Godinama lagala da je redovna studentica i primala očevu braniteljsku mirovinu

Blogerica iz Slavonskog Broda s adresom u Velikoj Britaniji oštetila je hrvatski proračun za 351 666 kuna jer je godinama lažirala potvrdu o redovnom studiranju kako bi primala očevu braniteljsku mirovinu.

11. travnja 2017 17:35
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Brodska spisateljica i blogerica s londonskom adresom, 27-godišnja V. J. D. i njezin bivši partner I. D. , inače stari policijski znanac, završili su pod lupom Državnog odvjetništva jer su pune četiri godine obmanjivali HZMO servirajući lažne potvrde fakulteta prema kojima je spisateljica redovni student.


Izvor: Pixabay

Činili su to s ciljem da joj se i dalje omogući korištenje obiteljske mirovine nakon očeve smrti iako su joj redovna studentska prava na zagrebačkom fakultetu istekla 30. rujna 2011. Na temelju krivotvorenih potvrda referada Filozofskog fakulteta u Zagrebu i u Osijeku 27-godišnjakinja si je uspjela staviti u džep nepripadajućih 351 666,52 kune i za taj je iznos oštetila državni proračun, piše Jutarnji.

...Šalje vulgarne poruke i pornografske fotke: Žena terorizira studente i profesore zagrebačke Filozofije...


Optužnica tereti sada već bivše supružnike da su od 30. rujna 2011. do 6. listopada 2014. osmislili kako da V. J. D. nastavi koristiti mirovinu svojeg oca, stradalog hrvatskog branitelja. Tužiteljstvo je uvjereno da je 39-godišnjak od nepoznate osobe nabavio za ženu prazne originalne tiskanice potvrda o statusu studenta na Filozofskom fakultetu u Zagrebu za 7. i 8. semestar 2011./2012. godine te potvrde o statusu studenta osječkog Filozofskog fakulteta za 9. i 10 semestar od 2012. do 2014. godine. Na potvrde, na koje je V.J.D. ispisala sve svoje podatke o "redovnom" studiranju, stavljeni su lažni pečati istih fakulteta.


Priznala je krivnju, a tužiteljstvo ju tereti za krivotvorenje isprava i prijevaru


Jutarnji piše da iako je znala da su krivotvorene te da ih nisu izdale spomenute fakultetske referade, 27-godišnjakinja je nonšalantno od kraja rujna 2011. do 6. listopada 2014. potvrde uredno nosila u Područni ured Zavoda za mirovinsko osiguranje u Slavonskom Brodu te svaki mjesec primala mirovinu. Tužiteljstvo ju tereti za krivotvorenje isprava i prijevaru, a njezina višestruko osuđivanog partnera za pomaganje u djelu. Za razliku od I. D. koji se na ispitivanju branio šutnjom, njegova bivša supruga priznala je djela za koju je se tereti optužnicom. "Priznajem djela, ali ovjerene potvrde je nabavio i predao moj tadašnji muž. I on je bio taj koji je najčešće slao potvrde HZMO-u, a ne ja" ogradila se od dijela krivnje blogerica.


Izvor: Pixabay

Međutim, u prilog joj ne ide grafološko vještačenje Centra za forenzična ispitivanja, iz kojeg proizlazi da je, nakon usporedbe blogeričina rukopisa, utvrđena podudarnost na svim relevantnim potvrdama. U vrijeme podizanja optužnice V.J.D. je na području Ujedinjenog Kraljevstva, a njezin bivši partner je bio na izdržavanju kazne u glinskom zatvoru.

Ivana Petrić
izvor: Jutarnji list
foto: ngbuntovnici.hr

Još vijesti