Mojfaks.hr u Vijesti

Osuđen student teologije koji se naljutio na grm pa zapalio Velebit

Smetao mu je grm na koji se često znao ubosti dok bi izlazio iz vikendice. U srpnju 2007. mu je prekipjelo pa se odlučio riješiti grma bacivši šibicu na njega. No, tako je zapalio i požar koji se ubrzo proširio na Nacionalni park Paklenicu...

26. veljače 2010 15:31
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Apsolvent Teološkog fakulteta Jure Erceg (28) koji je u srpnju 2007. godine nehotice zapalio Velebit - jer je bio ljut na grm, u petak je na Županijskom sudu u Zadru nepravomoćno osuđen na godinu i tri mjeseca zatvora za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti.

Erceg je nakon uhićenja priznao da ga je grm na Velikom Rujnu već duže vrijeme smetao jer bi ga znao ubosti bodljama kada bi izlazio iz kuće. Misleći, kako je tada kazao, da neće biti većih posljedica, Erceg je na grm bacio šibicu, no vatra se ubrzo proširila na Veliko Rujno i područje Nacionalnog parka Paklenica progutavši oko 200 hektara šume.

Kada su vidjeli što se dogodilo Erceg i njegov otac htjeli su mobitelom dozvati vatrogasce no, nažalost nisu u vidu imali da na području Velikog Rujna nema signala za mobitel. Vjetar je u tom trenutku iznenada okrenuo i razbuktao požar, a Erceg je nazvao policiju a kasnije i strica.

- Iako kod Jure Ercega nisu pronađene otegotne okolnosti, jer nema mrlje u životu, uloga suda je specijalna i generalna prevencija. Specijalna prevencija je usmjerena prema okrivljeniku kako ne bi ponovio kazneno djelo, a generalna prevencija je poruka cijelom društvu i svim građanima Hrvatske - kazao je sudac Boris Babić u obrazloženju presude koju je Jure Erceg jako teško primio. Nakon što je čuo kaznu briznuo je u plač uhvativši se za glavu.

Tijekom suđenja psihijatrica dr. Vera Klarić navela je kako Erceg ne spada u skupinu piromana, te da nikada nije osjećao potrebu za paljenjem vatre. Kazala je kako je psihička kriza kod Ercega nastupila nakon smrti majke koju je teško podnio, te je dodala kako je u vrijeme počinjenja djela bio ubrojiv.

U višednevnom požaru na Velikom Rujnu izgorjelo je oko 180 hektara šume i makije od čega dijelom i u Nacionalnom parku Paklenica, čime je pričinjena šteta od 248 milijuna kuna.

Foto: CROPIX

Jutarnji.hr

Još vijesti