Mojfaks.hr u Vijesti

Pametan zapisuje: ovladaj umijećem pisanja bilješki

Pišeš li bilješke na predavanju? Kako izgleda bilježnica ili blok u koji zapisuješ: kao kupus u kojem se ni dragi bog više ne bi snašao ili kao san svake princeze – potcrtan različitim flomasterima, čitak i razumljiv čak i osobi koja sjedi dva mjesta iza tebe?

20. Siječnja 2016 12:49
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ako se mučiš s dešifriranjem vlastitih zabilješki, vrijeme je da nešto promijeniš. Bilježenje tijekom predavanja može biti stresno, posebice ako profesor baš nema puno razumijevanja pa predaje brzo, nerazumljivo i neprestano upada u digresije.



No, iako na stil predavanja svog profesora ne možeš utjecati, svakako možeš poboljšati vlastitu tehniku pisanja bilješki. Evo kako:

1. SKRAĆENICE

Ovladaj skraćenicama – uštedjet ćeš jako puno vremena. Zapamti da će ti bilješke kasnije poslužiti samo kao naputak za detaljnije učenje tijekom koješ ćeš pročitati i naučiti više detalja. Bilješke neka budu kratke, jasne i asocijativne.

2. MATERIJALI S PREDAVANJA

Sakupi sve papire koje ti profesor ponudi na predavanju (silabuse, popis literature, preglede dnevne teme). Na papirima koje ćeš dobiti prije predavanja uglavnom se nalaze sve bitne informacije pa nećeš morati trošiti vrijeme na zapisivanje istih.



3. TIPKAJ – NE PIŠI

Tipkaj na laptopu ili tabletu ako ti to bolje leži od pisanja. Ako ti se čini da više infromacija ne uspiješ zapisati rukom, pokušaj tipkati na laptopu ili tabletu. Zapamti da ih možeš isprintati ili pisati rukom jednom kad kreneš s učenjem.

4. SELEKTIRAJ

Ne zapisuj baš sve što profesor govori! Ako pokušaš zapisati baš svaku riječ – nećeš moći održati tempo potreban za to. Zapiši samo ključne pojmove ili dijelove koje profesor posebno naglasi (kad kaže da bi to moglo biti na testu, na primjer).


Ovako se \'pišu\' bilješke u 21. stoljeću! Foto: reddit.com

5. METODA "PITANJE-ODGOVOR-DOKAZ"

Koristi ovu metodu! Na primjer, ako profesor pita "što je središnja tema Shakespearove drame Romeo i Julija", zabilježi odgovor, ali i sve argumente koji idu odgovoru u prilog. Ova metoda ti omogućava da napraviš skriptu "pitanja-odgovori" za svaki kolegij.

L.B./foto: Tumblr, Freeimages

Još vijesti