Mojfaks.hr u Vijesti

“Pametne olovke” za preopterećene profesore s hrvatskih sveučilišta

Sveučilišni profesori i asistenti gube dosta vremena i živaca na evidentiranje studenata koji su izašli na ispite, na ispravljanja ispita, unošenja ocjena u indekse i slično. Za živce ne znamo tko će im pomoći, ali u administraciji i papirologiji mogla bi – “pametna olovka”.

27. veljače 2014 12:22
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Prvo sveučilište koje će dobiti ovaj digitalni novitet je ono u Osijeku, piše Glas Slavonije.

Zahvaljujući digitalnoj olovci profesori i asistenti će se riješiti muka oko vođenja evidenicije izlazaka na ispitne rokove, ispravljanja samih ispita te pravljena tablica s bodovima i unosa ocjena u studentske indekse.

U više navrata nastavnici su se žalili kako im administracija oduzima mnogo vremena te da im je vrlo nezgodno za usmenog ispita slušati studenta, a praktički istodobno gledati u ekran, ispunjavati evidenciju izlaska studenta na ispit te ih kasnije unositi u takozvani ISVU informacijski sustav. Kako bi se studentu koji je položio ispit upisala ocjena potrebno je od tri do devet klikova mišem. Ova digitalna olovka, koju mnogi nazivaju "pametnom", riješila bi taj problem, a njezino korištenje je lako, izjavila je Irena Galić s Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku.

A za to se ima para?!

O cijeni uvođenja "pametne" olovke ne možemo govoriti prije nego što ovaj projekt prezentiramo po fakultetima. U svakom slučaju, vrijeme koje se utroši na upis ocjena u sustav moglo bi se iskoristiti za znanstveno istraživanje nastavnika, što bi svakako opravdalo troškove, objasnila je Galić.

Prvi su veliki interes za uvođenje ove olovke u Hrvatskoj pokazali osječki ETF i Ekonomski fakultet, te zagrebački Filozofski fakultet.


L.B.

Još vijesti