Mojfaks.hr u Vijesti

Pet načina pomoću kojih možemo stimulirati mozak svakodnevno

Koncentracija i pamćenje dvije su stvari koje su najvažnije kod učenja, ali ujedno i nešto s čime prosječna osoba često muku muči. Svjedoci smo da, kada imamo dobru koncentraciju, možemo napraviti posao koji bismo inače, s lošom koncentracijom, razvlačili danima. Stoga se mnogi pitaju čarobno pitanje – kako poboljšati koncentraciju i pamćenje?

7. Siječnja 2013 12:27
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Istraživanja su pokazala da stimulacija mozga pomaže kod poboljšavanja koncentracije i pamćenja. Znanstvenici također vjeruju da stimulacija mozga može stvoriti tzv. \'kognitivne rezerve\' pomoću kojih mozak ostaje u dobroj formi i kako stari. Evo kako stimulirati mozak svakodnevnim, malim stvarima i tako pojačati koncentraciju i pamćenje na duge staze.

1. NAČIN – puno čitajte!

Ako ste na ovo samo frknuli kroz nos i rekli kako svakog dana čitate knjige i skripte za testove, onda znajte sljedeće – treba čitati različite tipove knjiga, a ne uvijek iste kako bi se mozak što bolje stimulirao. Najbolje je pomiješati svega po malo – primjerice uz svakodnevno čitanje stručne literature dodajte i malo romana iz svijeta bestselera, ali i članaka iz novina ili s web siteova. Čitajte i one članke koje vas obično ne zanimaju kako biste pročitali što šarolikiji sadržaj jer ovo, dokazano je, pojačava moždane aktivnosti i stimulira mozak da bolje radi, koncentrira se i pamti. Dovoljno je oko pola sata dnevno što, priznat ćete, nije puno.

2. NAČIN – rješavajte križaljke!

Rješavanje križaljki, sudoku križaljki, rebusa, pronalaženje skrivenih razlika na slikama, rješavanje zagonetki – sve su ovo načini na koje se odlično stimulira mozak. Ono što je super je da su ovakve stvari dostupne posvuda, samo jednim klikom miša ili prelistavanjem starih časopisa i novina.

3. NAČIN – koristite suprotnu ruku od dominantne!

Ako ste dešnjak, probajte neke uobičajene radnje (primjerice klikanje miša!) raditi lijevom rukom, ili obratno, ako ste ljevak činite to desnom rukom. Ovako se jače stimulira onaj dio mozga koji ne koristimo jer smo sve zadatke prebacili samo na jednu ruku. Uvidjet ćete da je ovo pravi izazov i veoma teško u početku, ali kasnije ćete postati sve vještiji i na ovom primjeru najbolje vidjeti koliko vrijedi stimulacija mozga.

4. NAČIN – igrajte igrice!

Iako se mnogo piše o štetnosti video igara, ipak treba znati da nisu sve jednake. Naime, igrice poput tetrisa, memorija, šaha, logičke i slične itekako mogu aktivirati moždane vijuge i utjecati na bolju koncentraciju i pamćenje.

5. NAČIN – učite strani jezik!

Jedan od najsnažnijih načina stimulacije mozga je učenje stranog jezika. Stoga razmislite o tečaju stranog jezika, a ako si ga ne možete priuštiti, znajte da postoji niz online tečaja koji vam, uz nezaobilazan rječnik, dakako, mogu pomoći u svladavanju određenog jezika.

I ne zaboravite na meditaciju, rješavanje matematičkih zadataka, učenje sviranja nekog glazbenog instrumenta te proširenje vokabulara pomoću rječnika stranih riječi – sve su ovo načini za stimuliranje mozga i poboljšavanje koncentracije i pamćenja. Sada nam ostaje samo pitanje – koji ćete način vi izabrati?

N.LJ.J.

Još vijesti