Mojfaks.hr u Vijesti

Pilana u spavaćoj: što napraviti ako ti cimer hrče?

Kad si sanjaola odlazak na fakultet i studentski život, sigurno nisi imaola na umu cimeraicu koja hrče kraj tebe samo nekoliko metara dalje. A kad dijeliš sićušni prostor s nekime tko buči, pili, reže i hrče može ti se učiniti da je dobar spavanac samo nemoguća misija. Dodaj tome činjenicu da tako i tako premalo spavaš i eto ti balon od problema koji postaje sve napuhaniji i napuhaniji, a pitanje je kad će i u kojoj situaciji eksplodirati.

27. ožujka 2015 11:27
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Evo nekoliko savjeta za zdrav san, ali i dobar odnos s cimerom/icom...

Prvi korak: Spomeni ovaj problem cimeru/ici.

Ako se probudiš i ponašaš se kao grumpy cat prema svome cimi, a siroti cimer nema pojma zbog čega – ne možeš očekivati da nešto i napravit po tom pitanju, zar ne? Ako ti cimer/ica hrče glasno i često, spomeni to u razgovoru jer ćete samo na taj način doći do rješenja. Izbjegavaj ljute optužbe kao što su: "Hrčeš ko slon!" ili "Zašto proizvodiš te grozne zvukove svake večeri?", a umjesto njih radije probaj s rečenicama tipa: "Znaš li da poprilično glasno hrčeš?" ili "Jesi li ikad razgovarao/la s nekime o tom hrkanjcu koji bacaš svake večeri?"



Drugi korak: Zapamti da hrkanje može biti znak nekih drugih problema.

Nemoj na hrkanje gledati samo kao na lošu naviku – ponekad je to medicinski problem. Možda se ne radi o zločestom cimeru koji te samo želi naživcirati jer obožava spavati na leđima nego o nekom problemu kojeg treba riješiti. Pokušajte otkriti što uzrokuje hrkanje.

Treći korak: Nađite neka privremena rješenja.

Dok zajedničkim snagaa tražite dugoročno rješenje, potražite i neka kratkoročna. Možeš li spavati s čepićima za uši? Možeš li zamoliti cimera/icu da spava na boku ili nekako preurediti sobu ili stan da vam kreveti budu što udaljeniji jedan od drugoga? Možeš li savjetovati cimeru/ici da izbjegava alkohol prije spavanja?

Četvrti korak: Pronađite dugoročno rješenje.

Možda tvoj cimo mora promijeniti naviku spavanja, ali se možda također radi o ozbiljnom medicinskom problemu kojeg treba riješiti. Svakako treba poraditi na dugoročnom rješenju jer je san jako važan – za oboje. Ako te cimer sprečava u tome da se odmoriš i naspavaš, uvijek se možeš obratiti osobama koje su odgovorne za razmještanje studenata u domovima, a ako ste na zajedničkom stanu – uvijek se može razmotriti i odlazak na drugi stan. Ne znači to da ste objavili rat jedno drugome, nego da možda niste idealan par što se zajedničkog suživota tiče.



Peti korak: Neka atmosfera ostane ugodna i prijateljska


Razmisli kako bi želio/željela da s tobom netko razgovara da si ti na mjestu svoga cimera. Bi li snimanje videa na kojem hrčeš otvorenih usta bilo idealno rješenje? Definitivno ne bi. A tračanje po hodnicima doma ili fakulteta? Jednako grozno! Najbolje je da se oboje oboružate strpljenjem i zajedničkim snagama potražite rješenje.

L.B./izvor: College Life
foto: Tumblr

Još vijesti