Mojfaks.hr u Vijesti

Pisanje radnji: Profitabilan posao od kojeg se razvio pravi biznis

U Njemačkoj na sveučilištima godišnje doktorira oko 25,000 ljudi. Međutim, neki od njih sami pišu radnje, dok drugi masno plate da netko to učini umjesto njih. Toliko masno da se oko svega već razvio odličan biznis.

9. kolovoza 2011 13:20
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Evo samo jednog primjera. Thomas Nehmet ima četrdeset godina, živi u Švicarskoj, a u životu je napisao već oko 50,000 doktorskih radnji. Kaže kako ga nimalo ne peče savjest zbog posla kojima se bavi, a koji toliko dobro ide da je tvrtka otvorila podružnice u Njemačkoj, Mađarskoj i Austriji. Thomas trenutno zapošljava oko tri stotine suradnika i godišnje zaradi oko milijun eura.

Osim doktorskih, dakako pišu se i seminarske i diplomske radnje, a kako bi se sve pokrenulo dovoljno je obaviti jedan telefonski razgovor ili poslati e-mail. Najviše su traženi radovi iz područja medicine, ekonomije te prava.

Pri isporuci teksta, koji može biti dugačak i do petsto stranica, od klijenata traži da s njima postupa u skladu sa zakonom. Upravo je ovo točka koja je bitna da Thomas i njegovi suradnici ne mogu biti kažnjivo gonjeni. Naime, njega je nemoguće zakonski goniti jer njegov tim obavlja pripreme za pisanje radnje ili piše radnju koja bi službeno trebala poslužiti samo za vježbu. Tek kada klijent tu radnju preda na fakultetu, to postaje kažnjivo, a tada on više nije odgovoran.



Astronomske cijene

U jednoj godini Thomasova tvrtka isporuči oko pedeset doktorskih radnji. Cijena varira jer ovisi o duljini, ali i o vremenskom roku u kojem treba biti napisana – što je rok kraći, a duljina veća, cijena je viša. Neke radnje se pišu i po godinu dana, a uobičajena cijena je između 10,000 i 50,000 eura. Klijent uplati novac na račun tvrtke te dobija potvrdu. Također, moguća je otplata u ratama.

Thomas obično ne upoznaje osobno svoje klijente, a kaže da su razlozi zbog kojih se odlučuju na to da im netko drugi piše radnje vjerojatno stres, nedostatak vremena, posao ili obiteljski problemi. Dodaje kako se prije studiralo zbog znanja, a danas je to zbog diplome zbog koje neki misle da će naći bolji posao ili kako bi uopće dobili bilo kakav posao.

N.LJ.J.

foto:photoxpress.com

Još vijesti