Mojfaks.hr u Vijesti

Pitanje dana: Zgrtanje love ili etika?

Studenti postdiplomskog iz poslovne administracije u Španjolskoj, a koji nosi naziv poznati MBA i praktički osigurava daleko bolju plaću po završetku, odlučili su se baciti na etiku. Sveučilište u Marbelli svoje postdiplomante iz biznisa uči kako raditi na boljem svijetu, a ne samo na zgrtanju para

18. travnja 2011 12:30
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Većina je poslovnog svijeta zaražena preuveličavanjem, podcjenjivanjem, slatkorječivim lažima, prijevarom, zavođenjem, manipulacijom i iskrivljavanjem činjenica. Stotine tisuća lidera su megalomani vođeni pohepom, tvrdoglavošću, bolesnim narcizmom, arogancijom, beskrupuloznošću, perverzijom, amoralnošću i političkim ludilom. Tu su sada MBA studenti sa Sveučilišta u Marbelli da tome stanu na kraj, glasi ukratko poruka koju šalju voditelji elitnog studija bitnisa u Španjolskoj, a koji žele stvoriti novu generaciju moralnih poslovnjaka.

Jest da za program u trajanju od 30 tjedana treba iskeširati preko 150 000 kuna, ali šta je to za garanciju da ćete na kraju s diplomom dobiti i osjećaj da ste bolji čovjek. Ironija po stranu, u Marbelli se školuju budući menadžeri za nevladine organizacije koji će ići po zemljama Trećeg svijeta i pokušati podijeliti pravdu, koliko god to tanak led bio. Etička MBA diploma znači da je njazin vlasnik mentalno na strani održivog razvoja i društvene odgovornosti, a ne lik koji će učiniti sve za hrpu para. 


Ross Geraghty, urednik poznatog svjetskog vodiča za karijere kaže da se rat za talente ne vodi više samo iznosima plaća nego i time kako kandidat može doprinijeti pozitivno i etički svijetu oko sebe. "Poslovni vođe diljem svijeta su došli pod salvu kritika unazad nekoliko godina i sveučilište u Marbelli je samo jedna od njih, doduše vrlo radikalna", kaže u nastavku. 

Riječ je o jedinom sveučilištu u južnoj Španjolskoj koje ima program na engleskom jeziku, a osim MBA titule nudi akademske programe iz novinarstva, komunikacija, PR-a, turizma i psihologije. Ne znamo ništa o tome koliko su tamo etični.


Krešimir Dujmović

foto: sxc.hu

Još vijesti