Mojfaks.hr u Vijesti

Studenti u Osijeku ostali bez subvencije za privatni smještaj: Provjeri u kojih 10 hrvatskih gradova imaš pravo na pomoć ako ne upadneš u dom

Studentski centar Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku raspisao je natječaj za smještaj studenata u studentskim domovima i objavio novosti za subvencioniranje smještaja studenata u privatnom aranžmanu.

8. srpnja 2020 13:28
Studenti u Osijeku ostali bez subvencije za privatni smještaj: Provjeri u kojih 10 hrvatskih gradova imaš pravo na pomoć ako ne upadneš u dom

Studenti u Osijeku ostali bez subvencije za privatni smještaj: Provjeri u kojih 10 hrvatskih gradova imaš pravo na pomoć ako ne upadneš u dom Foto: MojFaks

Ministarstva znanosti i obrazovanja donijelo je odluku da će se privatni smještaj sljedeće akademske godine sufinancirati samo u deset gradova u Hrvatskoj i to u: Slavonskom Brodu, Zadru, Puli, Sisku, Karlovcu, Čakovcu, Bjelovaru, Križevcima, Koprivnici i Petrinji.


...Objavljeni rezultati natječaja za smještaj u studentskim domovima SC-a Osijek: Pogledajte jeste li na listi!....


Prema objavljenom natječaju Studentskog centra Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, pravo na smještaj u studentskim domovima imat će ukupno 1395 studenata: 426 studenata u studentskom domu u Ulici kralja Petra Svačića 1c - istočni i zapadni paviljon, 776 studenata u studentskom domu u Ulici kralja Petra Svačića 1c - novi paviljon i 193 studenta u Studentskom domu I., u Ulici I. G. Kovačića 4. U Studentskom domu IGK-a osigurano je 139 mjesta za osobe u nepovoljnom položaju, a u novom paviljonu za njih je osigurano 537 mjesta.

Novost je da u sljedećoj akademskoj godini Ministarstvo znanosti i obrazovanja neće subvencionirati smještaj kod privatnih stanodavaca,odnosno učinit će to samo za 776 studenata koji budu primljeni u novi paviljon doma u Svačićevoj dok se ne usele u njega. 

Voditeljica novog studentskog doma, Ivana Herceg Mišković za Glas Slavonije govori kako novi paviljon neće biti spreman do listopada i početka akademske godine, već će biti useljiv od siječnja 2021., a do tada će studenti koji ostvare pravo na smještaj u njemu primati subvenciju za smještaj kod privatnog stanodavca u iznosu od 200 kuna. Prema njenim riječima, ove godine postupak prijave je pojednostavljen

...Zatvaranje domova zbog korone? MASOVNI PROSVJEDI studenata u Beogradu: \'Nećemo iseliti jer nemamo gdje živjeti\'...


"Ako daju suglasnost za pristup podatcima u sustavu EDIP Porezne uprave i e-Matici, studenti iz Republike Hrvatske trebaju prikupiti znatno manje dokumentacije, a SC Osijek po službenoj dužnosti pristupa i podatcima iz sustava Uvid u osobna stanja građana (rodni i smrtni listovi te domovnice)", kaže Herceg Mišković za Glas Slavonije. 

Tko može ostvariti pravo na smještaj?


Kao i protekle godine, izravno pravo na subvencioniranje smještaja ostvarivat će se u trima kategorijama. U A-kategoriji gleda se izvrsnost (za studente čiji mjesečni prihodi obitelji u prethodnoj godini po članu ne prelaze 75 % proračunske osnovice (2494,50 kuna) - prosjek srednjoškolskih ocjena 5,0 za brucoše, najmanje 4,5 za ostale studente. Na temelju ostalih kriterija, u B-kategoriji to pravo mogu ostvariti studenti čiji mjesečni prihodi obitelji u prethodnoj godini po članu ne prelaze 60 % proračunske osnovice (1995,60 kuna); djeca smrtno stradalih, nestalih ili ratnih invalida - branitelja, civila... Izravnu subvenciju mogu ostvariti i studenti u C-kategoriji - ako su im oba roditelja umrla, nestala ili nepoznata; ako su im roditelji razvedeni, a preminuo je onaj kojemu su bili sudski dodijeljeni ili s kojim su živjeli; ako su bili smješteni u domove ili udomiteljske obitelji te studenti s invaliditetom.

Dodatni bodovi


Pravo na dodatne bodove pri upisu u studentske domove imaju i studenti koji prvi put upisuju prvu godinu studija (brucoši), a položili su državnu maturu A razine (svi predmeti) i postigli rezultat u rješavanju obveznih ispita državne mature u ukupnome postotku od 80 do 90 % te više od 90 %.

Između ostalog, dodatne bodove mogu ostvariti i studenti koji su upisani na studijske programe koji se vode kao deficitarni na županijskoj razini prema mjestu studiranja, odnosno nalaze se u prvih deset na listi deficitarnih studijskih programa Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje. Za osječke studente to su: medicina, strojarstvo, matematika i računarstvo, računarstvo, dentalna medicina, farmacija, geografija, matematika, rani i predškolski odgoj i fizika.

No, treba spomenuti da se tri od deset deficitarnih studija na osječkom sveučilištu ne mogu upisati. Prijave se mogu podnositi do 24. srpnja, a privremene rang-liste bit će objavljene 10. kolovoza.

A.Z.
izvor: Glas Slavonije
foto: stucos.unios.hr

Još vijesti