Mojfaks.hr u Vijesti

Počeli loviti i studente: HRT naplaćuje 80 kuna pristojbe za laptope, mobitele, tablete...

Zagrebački studenti na društvenim mrežama požalili su se na HRT i naplaćivanje pretplate.

18. ožujka 2016 10:51
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Naime, neki kolege podstanari u Zagrebu suočili su se sa zahtjevima HRT-a da plate RTV pristojbu iako nemaju televizijski prijemnik, nego laptope.

Studenti koji su upozorili na postojanje spomenutih prijava HRT-a spekuliraju o kaznama kojima im je zaprijećeno zbog neplaćanje RTV pretplate, kao i o još nekim mogućnostima koje se tu otvaraju, objavljuje Slobodna Dalmacija.

"Postoji bojazan da će se sad krenuti na studentske domove", strahuju kolege. Nije to, međutim, prvi takav slučaj iz studentskog života u Hrvatskoj. I neki osječki studenti podstanari zimus su se suočili s računima HRT-a o plaćanju RTV pristojbe za laptope, kojim povodom je HRT upozorio na članak 34. zakona o RTV pristojbi, prema kojemu je obveznik pretplate svatko tko ima radijski i/ili televizijski prijamnik, odnosno drugi uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa. Među spomenute druge uređaje spadaju i laptop i pametni telefoni i tableti.

Jasno, svako kućanstvo plaća jednu pristojbu, neovisno o tome koliko u kućanstvu ima televizijskih ekrana, laptopa, radijskih uređaja, mobitela i tableta. U Regionalnoj organizaciji zaštite potrošača upozoravaju kako HRT pristojba nije pretplata na televizor ili radio, nego državni porez na korištenje radio i(li) televizijskog signala.

"Čim je potrošač vlasnik stana, poslovnog prostora ili ima auto, podrazumijeva se da ima neki uređaj kojim može primati radio ili TV signal. U praksi danas se i s osrednjim mobitelom može primati radio, pa i TV signal i posjednik takvog uređaja mora plaćati HRT pristojbu", napominju u ROZP-u.

Odjava RTV pretplate prilično je komplicirana, a uključuje i provjeru stambenog prostora od nadležnih službi HRT-a vezano uz to da li se u kućanstvu nalazi ikakav prijemnik. Isto tako, oni koji odjavljuju pristojbu moraju dokazati da nemaju automobil s mogućnošću slušanja radiostanica.

Inicijativu za ukidanje HRT pristojbe podrži ovdje.

L.B./izvor: Slobodna Dalmacija
foto: Facebook@Ukinimo HRT pristojbu

Još vijesti