Mojfaks.hr u Vijesti

Podržite studenta koji želi očistiti Atlantik od mikroplastike

Pomozite svojim lajkom studentu koji želi otići na eko-ekspediciju koja će Atlantik očistiti od mikroplastike: "Pošto se želim baviti istraživanjem mikroplastike u Jadranu u budućnosti ovo mi je jedinstvena prilika za učiti i dobiti iskustvo, a vi imate jedinstvenu priliku poslati kolegu studenta na istraživačko jedriličarsku ekspediciju života!"

16. travnja 2014 16:00
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Stjepan Budimir želio bi biti dio istraživačke ekspedicije preko Atlantskog oceana koja će istraživati količinu i raspodjelu plutajućeg plastičnog otpada u moru, s naglaskom na onečišćavač  mikroplastiku.

Predvodnik istraživanja na području mikorplastike na svjetskoj razini je udruga ”5 Gyres Institute” koja je dobila ime prema pet velikih svjetskih oceanskih vrtloga. Udruga svake godine organizira prekooceanske ekspedicije,a sljedeća ekspedicija ide u sjeverni Atlantik tokom lipnja ove godine.

Mjesto na ekspediciji se plaća 8 500 američkih dolara, o obzirom da nema toliko novaca, prijavio se na on-line video natjecanje čiji pobjednik dobiva priliku besplatno se pridružiti ekspediciji uz pokriven trošak avionskih karti.

Prije glasanje trebate samo ”lajakti” 5Gyre, gore desno, a to možete napraviti ovdje.

Za više informacija o tijeku natjecanja kao i o mikroplastici pridružite se Facebook grupi ”Budu na Bermudu”.

Za kraj jedna poruka iz grupe "Budu na Bermudu":

"Cilj akcije ‘’Budu na Bermudu’’ je pomoći studentu Stjepanu Budimir da započne svoju karijeru kao znanstvenik i to u međunardnom vodama ( doslovno  ) i karijeru u zaštiti prirode. Stjepan želi otići na istraživačku ekspediciju preko Atlantskog oceana, od Bermude ( zato se i akcija tako zove) do Islanda koja će istraživati plastični otpad u moru s naglaskom na mikroplastiku (o mikroplastici može saznati više u ovoj grupi). Organizatori napominju da ovo neće biti "krstarenje, nego oštra morska avantura na kojoj će članovi morati sudjelovati u svakom dijelu ekspedicije", što znači da će sudjelovati u znanstvenim istraživanjima, ali i u navigiranju i dijeljenju svih brodskih dužnosti. Znanja i iskustvo koje skupi koristit će u budućnosti da bi naš Jadran ostao što ljepši. 
Da bi otišao na ekspediciju mora pobijediti na video natjecanju pa mu udjelite i vaš glas: http://woobox.com/bt8ew8/vote/for/2290415
Ovog puta vaši glasovi ne biraju nikakve političare da zasjednu u meke fotelje nego jednog običnog studenta iz Hrvatske kojem se pruža jedinstvena prilika koju mu samo vi možete omogućiti, hvala vam za svaki glas i glasat možete svaki dan!
"


L.B./izvor i foto: Facebook


Još vijesti