Mojfaks.hr u Vijesti

Ne moraju položiti državnu maturu: Za ovu grupu studenata osigurane posebne kvote na fakultetima diljem Hrvatske

Na pojedinim Sveučilištima, već su objavljeni natječaji za upis, a Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske objavio je novosti za ovu godinu.

25. svibnja 2020 17:34
Ne moraju položiti državnu maturu: Za ovu grupu studenata osigurane posebne kvote na fakultetima diljem Hrvatske

Ne moraju položiti državnu maturu: Za ovu grupu studenata osigurane posebne kvote na fakultetima diljem Hrvatske Foto: MojFaks

U nadolazećoj akademskoj godini osigurane su posebne upisne kvote za pripadnike hrvatske nacionalne manjine i hrvatskog iseljeništva na nekoliko hrvatskih visokih učilišta, objavio je Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske.

...Sveučilište Sjever objavilo upisne kvote: Popularni studij upisat će čak 120 brucoša!... 


Tako su posebne kvote osigurala sveučilišta u Zagrebu, Osijeku i Zadru, Hrvatsko katoličko sveučilište te Veleučilište Lavoslava Ružičke u Vukovaru. Natječaji za upis, sa stotinjak mjesta, već su objavljeni na Hrvatskom katoličkom sveučilištu (7), Sveučilištu u Zadru (70-ak) i Veleučilištu u Vukovaru (20 mjesta), a uskoro se očekuje da ih objave i ostala sveučilišta. 

Posebna kvota odnosi se na pripadnike hrvatske nacionalne manjine u 12 europskih država: Austriji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Italiji, Kosovu, Mađarskoj, Rumunjskoj, Republici Sjevernoj Makedoniji, Slovačkoj, Sloveniji i Srbiji te na Hrvate iseljenike u prekooceanskim i europskim državama i njihove potomke.

Za upis studijskih programa u posebnoj kvoti, kandidati, pripadnici hrvatske nacionalne manjine i hrvatskog iseljeništva prijavljuju se izravno na fakultete koji samostalno, prema prethodno objavljenim kriterijima, provode rangiranje ovih kandidata te zadržavaju mogućnost provođenja razredbenog postupka.


Nije potrebno položiti Državnu maturu


Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske objavljuje da kandidati ne trebaju pristupati Državnoj maturi u Hrvatskoj, nego dostaviti dokaz o završenom srednjoškolskom obrazovanju u državi u kojoj žive. Kako bi im olakšao snalaženje, Ured je izradio tablice s popisom fakulteta, rokovima i specifičnim uvjetima koje je objavio na svojim mrežnim stranicama.

...Ne sanjate! Za drugi najpopularniji studij u Hrvatskoj ove godine NEMA PRIJEMNOG ISPITA...


Potencijalne studente Ured je uputio i na mrežne stranice sveučilišta u Zagrebu, Osijeku i Zadru, HKF-a te Veleučilišta u Vukovaru na kojima su dostupni cjeloviti tekstovi natječaja i detaljno navedeni svi uvjeti. Uz samu prijavu na željeni fakultet, kandidati koji se odluče koristiti posebnu upisnu kvotu trebaju predati zahtjev za priznavanje inozemne srednjoškolske kvalifikacije te zahtjev za izdavanje Potvrde o pripadnosti hrvatskom narodu koje izdaje Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

...Poznate upisne kvote za prvu godinu diplomskih studija...


U akademskoj 2019./20. godinu putem posebne upisne kvote na hrvatskim sveučilištima osigurana su bila 202 upisna mjesta, 15-ak manje nego godinu prije.

U taj projekt Središnjeg ureda prvo se uključilo Sveučilište u Zagrebu, potom Hrvatsko katoličko sveučilište, Sveučilište Sjever te Veleučilište Lavoslav Ružička u Vukovaru. Ured je potom potpisao sporazume o suradnji i sa Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayer u Osijeku te sveučilištima u Dubrovniku, Splitu, Zadru, Rijeci i Puli.

A.Z.
foto: MojFaks

Još vijesti