Mojfaks.hr u Vijesti

Polovina studenata spremna je varati

Zapanjujući rezultat studije koja obuhvaća tri britanska sveučilišta kaže da je polovina studenata bila svjedokom kolege koji je varao na ispitu.

23. lipnja 2010 12:03
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Točnije, njih 45 posto. O čemu se radi? Trend još možda previše neistražen i vjerojatno u daleko manjim razmjerima u Hrvatskoj u Velikoj je Britaniji uzeo maha – masa studenata predaje radove koje su ili pronašli ili naručili preko interneta. Kažu da je industrija pisanja eseja za druge ove godine dosegla brojku od 200 milijuna funti samo na Otoku.

Premda mnoga sveučilišta imaju softver za prepoznavanje plagijata, eseje koji su plaćeni ne može nitko otkriti jer su napisani isključivo za naručitelja, a kako smo već pisali, cijene se kreću od oko 2500 kuna za radi koji će dobiti odličnu ocjenu, do nešto manje za slabije. Duži eseji tipa diplomskog bez problema koštaju 20.000 kuna i više.

Varaj, varaj, varalice...

No anketa iz Manchestera osim što upozorava na problem naručivanja ispitnih radova, zaključuje kako je skoro polovina studenata spremno na nove ilegalne tehnike polaganja ispita.

Kako tome stati na kraj, još nitko točno nema pojma. Neki su faksevi izbacili pisanje eseja iz nastavnog curriculuma te ocjenjuju isključivo radove napisane u učionici pod budnim okom profesora. Drugi se prijete izbacivanjem s faksa ili degradiranjem diplome ukoliko se stvar otkrije post factum, ali takvi se slučajevi mogu nabrojati na prste.

"Što najviše zapanjuju je da studenti uglavnom ne smatraju naručivanje radova neetičnim", kaže Dan Rigby jedan od autora studije. Ne postoji stigma, kaže dalje, spominjući slučaj u kojem je student usred knjižnice izvadio kreditnu karticu i platio esej s neta, bez da je to ikoga zasmetalo.

Naše je tržište ipak premalo s obzirom na jezik pa ne možemo naručivati radove od Amera ili Indijaca što je uglavnom slučaj za anglofonu ekipu, što ne znači da nemamo drugih ideja.

Krešimir Dujmović

Pročitajte još...
Mala škola varanja na ispitima
Tjestenina, grah i studentska glad
Seks na eks u studentskim domovima
Gubi diplomu zbog dating sajta?
Kazna za psovku na faksu - 250 kuna!

Još vijesti