Mojfaks.hr u Vijesti

Položila samo par ispita: Krivotvorila diplomu pa godinama u susjednoj državi liječila djecu

Studenti medicine i mladi liječnici znaju kroz što su sve morali proći kako bi došli do licencije doktora medicine, ali ne i jedna žena iz Vršca u Srbiji. Naime, ona je godinama liječila bolesnu djecu s falsificiranom diplomom te tako zaradila preko milijun dinara.

4. svibnja 2018 13:07
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Višnja Đumić (32) iz Vršca godinama je radila kao liječnik na pedijatriji Opće bolnice u tom gradu bez diplome Medicinskog fakulteta, saznaje Blic. Đumić je bila zaposlena kao doktor medicine u Službi pedijatrije s neonatologijom, a djecu je "liječila" od prosinca 2015. godine do 3. travnja 2018. godine. Prvo kao pripravnica volonterka, a nakon što je prošla pripravnički staž i kao doktor medicine. Početkom travnja, Antikorupcijski tim Ministarstva zdravlja razotkrio je ovu prevaranticu.


Izvor: Pixabay

"Na osnovu falsificirane diplome doktora medicine, u ožujku 2016. godine Đumić je potpisala ugovor o volonterskom obavljanju pripravničkog staža i polaganju stručnog ispita u cilju pripreme i osposobljavanja za samostalni rad.", stoji u prijavi koju je Ministarstvo zdravlja podnijelo Osnovnom javnom tužilaštvu u Vršcu.

...Biser i krivotvoritelj: diplomu koprivničkog fakulteta potvrdio pečatom varaždinskog FOI-a...


Nakon potpisanog ugovora o stručnom osposobljavanju, lažna liječnica pribavila je i falsificiranu potvrdu i uvjerenje kao da je položila stručni ispit za doktora medicine pred komisijom Ministarstva zdravlja. Ona je tako sve vrijeme, svjesno, lažnim prikazivanjem činjenica dovela i održavala u zabludi rukovodstvo ove bolnice. Zahvaljujući prijevari kojom se poslužila, rukovodstvo s Višnjom Đumić potpisuje dva ugovora. Prvo ugovor o radu na određeno vrijeme 1. veljače 2017. godine i ugovor na neodređeno vrijeme 14. srpnja 2017. godine.

Medicinski fakultet upisala je 2005., ali je položila ispite samo s prve godine


Blic saznaje da je Đumić zaista upisala Medicinski fakultet akademske godine 2005/2006., ali je položila ispite samo s prve godine. Prevara je otkrivena kada je Opća bolnica u Vršcu u veljači ove godine dostavila Ministarstvu zahtjev za suglasnost na specijalizaciju iz pedijatrije za dr. Višnju Đumić, shodno planu specijalizacije za 2018. godinu i uz zahtjev priložila kompletnu dokumentaciju.


Izvor: Pixabay

Zaposlenima u Antikorupcijskom timu Ministarstva zdravlja bila je sumnjiva dokumentacija, a nakon provjere utvrđeno je da lažna liječnica nije podnijela ni zahtjev ni dokumentaciju Ministarstvu za polaganje stručnog ispita, pa ga samim tim nije ni polagala. Dalje je utvrđeno da Ministarstvo nije izdalo potvrdu o položenom stručnom ispitu za doktora medicine na ime Višnje Đumić, već na ime Mirjane Tomić iz Novog Sada. Uvjerenje o podnesenom zahtjevu za polaganje stručnog ispita također nije izdano na ime lažne liječnice, već na ime izvjesne Milice Belić iz Beograda.

...Nema ga u evidenciji diplomiranih studenata: Zaposlio se s lažnom diplomom Prometnog fakulteta...


Kako saznaje Blic, nakon što je uhvaćena i budući da su joj predočeni dokazi, Đumić je sve priznala istražnim organima. Ona je priznala da je falsificirala diplomu i drugu dokumentaciju. Rekla je i da je falsificirane dokumente nabavila od izvjesnog Marka iz Novog Sada za novčanu naknadu. Njen predmet Ministarstvo zdravlja predalo je Osnovnom javnom tužilaštvu u Vršcu i ona će najvjerojatnije biti optužena za prevaru


Izvor: Pixabay

Višnja Đumić je godinu dana radila kao doktor medicine, "liječeći" bolesnu djecu. Na sreću, posljedica po zdravlje djece nije bilo, bar da je poznato, ali je nanesena financijska šteta. Višnja Đumić je izvršila krivično djelo prevare, a kako je navedeno u prijavi, sve u namjeri da sebi pribavi imovinsku korist. Za vrijeme koje je provela u Službi pedijatrije s neonatologijom, Đumić je nezakonito zaradila 1 113 246 dinara, a na štetu Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja i Opće bolnice u Vršcu.

Više o ovom bizarnom slučaju pročitajte ovdje.

Ivana Petrić
izvor: Blic
foto: Pixabay

Još vijesti