Mojfaks.hr u Vijesti

Posao, djeca i studiranje: je li ideja bezbrižnih studenata zastarjela?

Svi mi o fakultetu razmišljamo kao o instituciji koja nam omogućava još nekoliko godina 'slobode' prije ulaska u brak, odgajanja djece i punog radnog vremena. Studiranje je bezbrižan period u kojemu stječemo znanje, ali se pritom i odlično zabavljamo jer osim studiranja – nemamo nijednu drugu obavezu.

26. studenog 2015 13:06
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

No, razvijene zemlje Zapada svjedoče da je ovakvo viđenje studentske populacije pomalo zastarjelo: sve više studenata radi uz studij, studentska populacija sve je starija (u SAD-u je prosjek starosti studenata 25 godina), a ogroman broj studenata uz slušanje predavanja i rješavanja fakultetskih obaveza k tome i odgaja djecu!

Podaci iz 2013. i 2014. godine govore nam da je otprilike 40% studenata u Americi starije od 25 godina, više od trećine studenata studira izvanredno, a 20% studenata radi puno radno vrijeme. Podaci su to koji pokazuju da studiranje više nije rezervirano za mlade maturante koji izlaze iz srednje škole nego se za studij odlučuju i zrelije osobe koje često imaju djecu i stalni posao.

...Bračni paviljoni: smještaj za studente roditelje...

Uz porast broja fakulteta koji nude izvanredne studijske programe, ali i porast broja on-line studija, nije ni čudo da se demografski portret studenata mijenja. Privatni fakulteti također su bolje prilagođeni osobama koje predstavljaju \'netradicionalan\' tip studenta, a programi koji nude diplome iz računalnih tehnologija, menadžmenta, administrativnih poslova i sličnih privlačni su sve većem broju mladih s djecom koji požele nastaviti srednjoškolsko obrazovanje.


foto: universy.byu.edu.

Je li takvo nešto uopće moguće? Uz dnevne obiteljske obaveze, posao i odgoj djece, je li moguće i studirati?

Odgovor je pozitivan – ne bi se sigurno povećavao broj \'netradicionalnih\' studenata da nije. Osim velikog motiva, kojeg zrele i formirane osobe imaju mnogo češće nego mladi maturanti, upornosti i discipline, potrebno je naravno pronaći dovoljno fleksibilan studijski program, ali i znati kako komunicirati s profesorima i kolegama koji će vam uvijek pomoći s produljivanjem rokova za predaju radova ili polaganje ispita.

...On-line studiranje: iskustva studenata...


Podaci Instituta za istraživanje ženskih politika iz 2014. godine navode brojku od 4,8 milijuna studenata koji imaju djecu i odgajaju ih dok studiraju, a žene čine 71% tog broja. Obitelj i posao često uzimaju danak na godinama studija: studenti s djecom češće studiraju duže od onih koji nemaju obitelj, što nije čudno ako uzmemo u obzir da je za djecu (odgoj, igru, interakciju) potrebno odvojiti najmanje 30 sati tjedno. Stoga je, ako ste i vi u sličnoj situaciji, potrebno shvatiti da je nemoguće davati 100% sebe na svim frontovima, svaki dan.

Krajnji cilj ipak je diploma, a ne što manji broj godina da do nje dođete. Možda nećete imati ni najbolje ocjene, što je također u redu jer imate i druge važne stvari koje rješavate u hodu i u koje ulažete mnogo napora i truda.

Neugodan je i podatak istog Instituta koji kaže da se studenti s djecom zadužuju mnogo više od kolega koji nemaju obitelj (što nije čudno) pa se kasnije i dulje rješavaju studentskog kredita i dugovanja prema fakultetima. Otegotna je okolnost što su stipendije najčešće dostupne studentima do 27 godina starosti, zbog čega često ne uspjevaju aplicirati za razne financijske potpore.

Zbog svega toga studentima s djecom potrebna je velika podrška fakultetskog osoblja, države, obitelji i prijatelja, ali brojke koje su svake godine sve impozantnije ukazuju na velik interes mladih s djecom da nastave obrazovanje i svjedoče da je studiranje uz posao i obitelj ipak moguće uspješno privesti kraju.


L.B./foto: Freeimages

Još vijesti