Mojfaks.hr u Vijesti

Potpuna propast Bolonje – Ekonomski fakultet napušta taj model studiranja

Ekonomski fakultet u Zagrebu napušta model studiranja kakav je uveo bolonjskim procesom.

25. veljače 2015 16:28
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Umjesto četverogodišnjeg preddiplomskog studija i jednogodišnjeg diplomskog (4 plus 1) prelazi na integrirani petogodišnji studij koji na snagu stupa ove jeseni.
 
Osnovni razlog za napuštanje dosadašnjeg modela u tome je što tržište rada nije prepoznalo prvostupnike, što je prouzročilo to da 90 posto studenata ekonomije i poslovne ekonomije nakon četvrte godine upisuje diplomsku razinu i dolazi do stupnja magistra ekonomije.

Tu promjenu, kojoj je zeleno svjetlo dalo nadležno Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, neki su proglasili napuštanjem Bolonje. Dekan Ekonomskog fakulteta Lajoš Žager negira da se novim modelom napušta Bolonja i kaže kako je sve odrađeno u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju koji prepoznaje integrirane studije. Za pozitivan primjer integriranog studija poslovne ekonomije navode dvije zemlje: Češku i Massachusetts iz SAD-a. Češka je, naime, od svih zemalja potpisnica Bolonjske deklaracije, zemlja s najvećim brojem integriranih studija iz područja društvenih znanosti.

Uz ekonomiju, integrirani studij odlučio je uvesti i Kineziološki fakultet u Zagrebu.

Članak u cijelosti pročitajte ovdje!

I.Č./Izvor: Jutarnjilist
foto: Shutterstock

Još vijesti