Mojfaks.hr u Vijesti

Povijest kontracepcije: Od kupusa do životinjskih rogova

Ah ta kontracepcija… Poznata je još od prvih ljudi jer i oni su željeli seks, a da odmah ne završi potomcima. Kontracepcija tako ima šarenu, vrckavu i prije svega zabavnu povijest koja se i dalje nadopunjuje.

2. svibnja 2013 14:33
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

>> Tražiš posao? Provjeri aktualnu ponudu poslova!

Danas znamo za kondome, pilule, dijafragmu pa čak i flastere te injekcije. A jedna od najstarijih metoda kontracepcije koje je preživjela do danas jest – coitus interruptus, odnosno prekinuti snošaj. Dakle, radi se o tome da muško, prije nego osjeti da će mu iz spolovila izaći sperma, izvadi svoj spolni organ iz vagine te ejakulira negdje drugdje. Posebno je zanimljivo da je ova metoda opisana još prije 2,500 godina i to u – Bibliji. Naime, ondje je zapisana priča o Onanu koji je trebao oploditi Tamar, bratovu udovicu, kako ne bi ostala bez potomaka budući joj je muž umro. Međutim, on je svaki puta prilikom snošaja ejakulirao na tlo jer je želio seks, ali ne i potomstvo. No, na kraju ga je bog – ubio!

Prekinuti snošaj kao najpopularnija metoda

Ova je metoda bila veoma popularna i među starim Rimljanima. Osim ovoga, koristili su i sjemenke divlje mrkve kao sredstvo kontracepcije. Ove sjemenke i danas koriste kao sredstvo kontracepcije u nekim dijelovima Indije.

Zanimljivo je da i danas oko 2,5 posto svjetske populacije koristi \'coitus interruptus\' kao redovito sredstvo kontracepcije, a procjene govore da ju je čak 52 posto populacije koristilo barem jednom u životu.  Nakon pada Rimskog Carstva i širenja kršćanstva većina kontracepcijskih metoda palo je u zaborav jer je u kršćanskom svijetu kontracepcija zabranjena i neprihvatljiva.



Namakanje platna u kemikalije i crijeva životinja

Još jedna kontracepcijska metoda koje ima dugu povijest, uz \'coitus interreuptus\' jest i kondom, ili barem nešto slično kondomu. Postoje neki zapisi da su stari Egipćani koji su živjeli 1,000 godina prije Krista koristili platnene kondome kako bi se zaštitili od bolesti. U 16. stoljeću Europljani su namakali platno u kemikalije te ga sušili, a potom koristili kao kontracepcijsko sredstvo. Sredinom 18. stoljeća počeli su se koristiti životinjski dijelovi umjesto kondoma, prije svega crijeva i razni mjehuri. 1880-ih godina pojavio se prvi brand kondoma pod nazivom \'Sheik & Ramses\', a tvorci su bili – bivši mesari.

Prvi kondomi navlačili su se samo djelomično

Prvi kondomi obično su se navlačili samo na glavić penisa, ne i na cijeli penis. Kinezi su voljeli kondome od crijeva janjadi, dok su Japanci čak koristili oklop jedne vrste kornjača te su ovo kontracepcijsko sredstvo nazivali \'kabutoga\', a ponekad čak i rogove životinja i to 1870-ih godina.

U zapadnom svijetu za razvoj kondoma veoma je važna industrijska revolucija, točnije pojava guma i vulkanizacije Charlesa Goodyeara 1839. godine. Ovaj je postupak doveo do stvaranja prvog gumenog kondoma 1844. godine. Naime, komadi gume omatali su se oko kalupa nalik na penis te se sve zajedno umakalo u kemikaliju kako bi se komadi povezali u kompaktnu masu. Ovako su se dobili veoma čvrsti kondomi koji su se prali i koristili i po nekoliko mjeseci!

1912. godine izumljena je nova metoda proizvodnje kondoma tako da se u gumu dodavao benzin i sliče tvari pa su postajali laganiji i tanji. 1920. godine izumljeni su kondomi od lateksa i imali su rok trajanja i do pet godina na policama trgovina.

Maslinovo ulje, đumbir i med u rodnici

Žene su oduvijek više brinule o kontracepciji nego muškarci pa su tako najranije metode ženske kontracepcije upotreba prirodnih spermicida – stavljanje u rodnicu tvari kao što su maslinovo ulje, đumbir, voda u kojoj je stajao duhan, sok od nara, i to odmah nakon snošaja. U jednom zapisu na papirusu starom preko 4,000 godina (najstarijem medicinskom zapisu na svijetu) piše kako su žene kao kontracepciju koristile mješavinu krokodilskog izmeta i meda. U Indiji su na sličan način koristile slonovsku balegu. Ovdje se kombinira antibakterijsko sredstvo (med)  i kiselo sredstvo (balega) koji onemogućuju oplodnju.

U 19. stoljeću i početkom 20. stoljeća veoma su popularna bila sredstva za ispiranje nakon snošaja koja su se prodavala po ljekarnama, a popularizirao ih je dr. Charles Knowlton. Smjese su se obično sastojale od octa, cink sulfita i i tekućeg klora. Od 30-ih do 60-ih godina u SAD-u je posebno popularno spermicidno sredstvo postalo jedno sredstvo za čišćenje koje se prodavalo kao \'alva\'. Međutim, imalo je i negativne efekte kao što su infekcije i svrbež vagine.

Kroz cijelu povijest žene i djevojke koristile su razne biljke koje su imale abortivna svojstva i poticale menstruaciju kao oblik  kontracepcije. Već smo spomenuli sjemenke divlje mrkve, a tu su i imela,  naprstak i slične koje su se pile kao čajevi ili su se držale u alkoholu. No, pretjerano korištenje za posljedicu je imalo i – trovanje.

Živa u hrani za poticanje abortusa

Uz sve ovo i liječnici su često nudili razne pripravke koji su sprječavali oplodnju ili poticali rani abortus. Miješalo se tako svašta zajedno s hranom pa čak i živa. Davalo se u malim dozama da ne otruje ženu, ali ipak utječe na njezinu ovulaciju ili potakne pobačaj. Jedan je grčki ginekolog u 2. stoljeću prije Krista ženama davao tekućinu u kojoj su kovači hladili vruće željezo kao kontracepcijsko sredstvo. A 900. godina prije Krista ginekolozi su kineskim ženama savjetovali da odmah nakon seksa pojedu 16 punoglavaca namakanih u živi. Arapkinje su u prošlosti nakon snošaja jele usitnjeni nar sa solju. Talijanke su u 15. stoljeću pile svježi sok crvenog luka, a u 17. stoljeću Francuskinje su, da bi spriječile trudnoću odmah nakon seksa jele kupus.

>> Stiglo proljeće: Studentice u parku pripremaju ispite u toplesu

Jedna od najčešćih metoda protiv začeća bila je lijevanje limunovog soka u vaginu. Često se komad vune natopio u sok od limuna, a nerijetko bi se stavljala i cijela polovica limuna što je preteča dijafragme.

U staroj Grčkoj postojala je u 2. stoljeću prije Krista jedna biljka veoma učinkovita kao kontracepcija. No, preveliki zahtjevi za njom doveli su do toga da je danas više uopće nema jer svi pokušaji da se umjetno uzgoji nisu urodili plodom.

Prva kontracepcijska pilula

Nakon sve ove muke ženskog roda 1960. godine pojavila se prva antibebi pilula, a zvala se Enovid – 10. Današnje su pilule modernije i kvalitetnije no tek sada doznajemo kako njihovo korištenje itekako može imati štetne posljedice po zdravlje. Sve ovo vodi nas do zaključka kako fascinantna povijest kontracepcije nije ni blizu svome kraju te na ovom području možemo očekivati još mnogo, mnogo novosti.

N.LJ.J.
Foto: Photoxpress.com

Pročitaj još i...
Besplatno pivo i prostituke: Evo kako se motiviraju zaposlenici

Ovo je odjeća u kojoj ćete sigurno zbariti nekoga. Ili vraćaju novac!

Još vijesti