Mojfaks.hr u Vijesti

Poziv iz Porezne: ako zarađuješ više od 13 tisuća kuna upozori roditelje

Već neko vrijeme roditelji čiji su studenti, ili učenici, lani radili preko studentskog ili učeničkog servisa i zaradili više od 13 tisuća kuna, dobivaju obavijesti da se jave u Poreznu upravu.

18. prosinca 2015 15:24
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Naime, budući da su njihova djeca premašila 11 tisuća kuna primitaka, time automatski gube poreznu olakšicu na plaću, što velika većina nije znala pa je ostala negativno iznenađena tim pozivom poreznika.

"Jako sam negativno ostala iznenađena pozivom u Poreznu upravu. Moj sin radi u vatrogascima već pet godina preko studentskog servisa i još nikada nisam dobila poziv u poreznu, a kako sam čula nisam jedina. Nakon što sam dobila poziv da se javim, na razgovoru mi je rečeno da moram vratiti porez za 2014. zbog toga jer mi je sin zaradio više od 11 tisuća kuna, pa gubim olakšicu. Nakon toga rekli su mi da ću dobiti uplatnicu s iznosom koji moram vratiti", izjavila je majka studenta za Glas Istre.

"Svjesna sam da me moje neznanje ne opravdava. To sigurno negdje piše, ali se perfidno provuklo. Nitko me nikad o tome nije obavijestio. Mnogi koji rade na radnim mjestima gdje su itekako informirani, o tome nisu ništa znali. Da su znali, naravno, da bi bili odjavili dijete, ili bi ono radilo s manjom plaćom. Ovako sada odjednom moramo davati taj novac, a to si nismo planirali. To nam je svima zapravo najveći šok", objašnjava jedna majka iz Rovinja koja nije htjela da joj se spominje ime. "Dijete radi preko sezone upravo da bi olakšalo svojim roditeljima, a onda ispada da praktički sada moramo izdvojiti jednu prosječnu plaću za porez", kaže ova Rovinjka.

Kako je to poziv za 2014. svjesna je da će isti poziv uslijediti iduće godine i za 2015. jer joj je dijete i ove godine radilo, a ona nije bila upućena u porezne propise. Doduše, za 2015. godinu iznos je povećan s 11 na 13 tisuća kuna.



Ista se stvar dogodila i jednom Puljaninu koji je isto htio ostati neimenovan.

"Imam kći studenticu koja je radila preko studentskog servisa u 2014. godini. To je bio prvi put da je radila pa nisam bio upoznat s time. Ali koliko čujem, i drugi čija djeca rade niz godina dobivali su slične obavijesti, što ih je iznenadilo. Dobio sam poziv za poreznu i rekli su mi da će mi nakon što podnesem poreznu prijavu, obračunati koliko im dugujem", rekao je ovaj Puljanin kojemu je rečeno da će morati platiti između dvije i pet tisuća kuna, ovisno njegovoj godišnjoj plaći u 2014. godini.

Ukoliko je isplata studentu tijekom kalendarske godine veća od 13.000 kuna, student nije porezni obveznik, ali se tada ne smatra uzdržavanim članom obitelji i roditelj ga treba isključiti iz olakšice kod obračuna svoje plaće (Pravilnik o porezu na dohodak čl.53, st.1).

No, ako zarađuješ više od 13 000 kuna, nisi porezni obveznik i ne moraš plaćati porez na dohodak, jednostavno se više ne možeš voditi kao uzdržavani članovi obitelji. Tek zaradom većom od 50 000 kuna godišnje (bruto) postaješ porezni obveznik i plaćaš porez od 25%.

Više pročitaj ovdje i ovdje.

L.B./izvor: Glas Istre
foto: Freeimages

Još vijesti