Mojfaks.hr u Vijesti

Preko četiri tisuće studenata ostaje bez stipendije? Vlada odlučila ukinuti zakladu za stipendiranje studenata

Od ove godine Vlada je naumila 'skresati' broj agencija pa su čini se odlučili zakinuti studente i to tako što će ugasiti Nacionalnu zakladu za potporu učeničkom i studentskom standardu. Podsjećamo, Zaklada je 11 godina stipendirala studente i učenike.

28. rujna 2018 11:22
Preko četiri tisuće studenata ostaje bez stipendije? Vlada odlučila ukinuti zakladu za stipendiranje studenata

Preko četiri tisuće studenata ostaje bez stipendije? Vlada odlučila ukinuti zakladu za stipendiranje studenata Foto: MojFaks

Danak racionalizaciji državnog aparata "platit" će uskoro Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu, koja se ukida 11 godina nakon osnutka, točnije, formalno "poslove iz njezine nadležnosti preuzima Ministarstvo znanosti i obrazovanja", potvrdili su iz Ministarstva za Slobodnu Dalmaciju.

Izvor: icm-virovitica.info

Zaklada, koja je u proteklih desetak godina osigurala stipendije za ukupno 4 400 studenata i tridesetak učenika, još će ove 2018./2019. školske godine u postojećem obliku raspisati novi natječaj i dodijeliti stipendije, njih oko 400. Dosadašnji mjesečni iznos pojedinačne stipendije bio je  1 000 kuna ili 10 000 kuna godišnje, piše Slobodna Dalmacija.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja nastavit će "poslove Zaklade", ali ne kažu kako


Odluka o ukidanju, obrazlažu u Ministarstvu, donesena je na temelju Zaključka Vlade RH od 2. kolovoza ove godine o prihvaćanju Prijedloga smanjenja broja agencija, zavoda, fondova, instituta, zaklada, trgovačkih društava i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima. Uz to, dodaju, u Nacionalnom programu reformi za 2018. godinu predviđena je i mjera Racionalizacija sustava pravnih osoba s javnim ovlastima, poput agencija, zavoda, fondova itd.

Foto: MojFaks

"Analizom postojećeg stanja utvrđeno je da dolazi do preklapanja u poslovima Zaklade i Ministarstva. Zaklada dodjeljuje godišnje oko 400 stipendija za koje se sredstva osiguravaju u državnom proračunu, a Ministarstvo dodjeljuje 13 400 stipendija te je utvrđeno kako bi preuzimanje nadležnosti Zaklade od strane Ministarstva pridonijelo učinkovitosti sustava.", stoji u pismenom odgovoru iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. Podsjetimo da je među tih 13 400 stipendija koje trenutačno dodjeljuje MZO 10 000 socio-ekonomskih stipendija, a njih 3 400 su za takozvane STEM stipendije (tehnički, prirodoslovni i matematički studiji), te se isplaćuju u mjesečnom iznosu od 1 200 kuna.


...Zabrinuti studenti traže odgovore: Ostaju li bez love iz Zaklade iako su im dodijeljena četiri milijuna kuna iz proračuna?...


Na koji će način MZO preuzeti i nastaviti "poslove Zaklade", hoće li na isti način prikupljati i dodjeljivati novac, iz Ministarstva zasad ne daju precizne odgovore. Podsjetimo, prema sadašnjem ustrojstvu, tijela Zaklade su Donatorska skupština, kojom predsjeda ministar nadležan za obrazovanje, te Upravni odbor, kojemu je trenutačno na čelu aktualna državna tajnica u MZO-u Branka Ramljak. Zaklada je, osim sredstava državnog proračuna, imala i donatore, a svake godine organizirana je i donatorska večer. U deset godina Zaklada je raspisala devet javnih natječaja za studente, dodijeljeno je ukupno, kao što smo naveli, oko 4 400 studentskih stipendija i 30-ak za učenike u mjesečnom iznosu u rasponu od 500 do 1 000 kuna, pa je Zakladin fond tako iznosio oko 44,5 milijuna kuna. Iz MZO-a kažu kako Zaklada (zadnji) natječaj za 2018./19. školsku/akademsku godinu planira raspisati u listopadu, a Pravilnik o uvjetima i postupku za dodjelu studentskih stipendija bit će uskoro objavljen na mrežnim stranicama Zaklade.

Izvor: nzzpuss.hr

"Očekuje se da će prve stipendije za listopad, studeni i prosinac biti isplaćene do kraja 2018. godine, odnosno prema dinamici kao i ostale stipendije (socio-ekonomske i STEM) koje isplaćuje MZO. Sukladno osiguranim sredstvima u državnom proračunu, planira se dodijeliti 400 stipendija u kategorijama koje su bile i u prošlogodišnjem natječaju, s tim da lista deficitarnih studijskih programa, između ostalog, ovisi o listi koju objavljuje Hrvatski zavod za zapošljavanje.", odgovorili su iz Ministarstva.

Jesu li ugrožene neke kategorije studenata koje nisu na listi stipendiranja MZO-a?


Slobodnu Dalmaciju je zanimalo, naime, znači li ukidanje Zaklade u dosadašnjem obliku i to da će biti ugrožene neke kategorije studenata koje, primjerice, nisu uvrštene na listu za stipendiranje koje trenutačno pokriva Ministarstvo. Podsjetimo se, Zaklada je financirala studente deficitarnih zanimanja, a osim većine onih s tehničkih i prirodnjačkih studija, prošle godine na njoj se našlo i jedno iz humanističkih znanosti – anglisti. Osim toga, tu je bilo još sedam kategorija koje su novčano stimulirane, poput aktivnih kategoriziranih sportaša, nadarenih mladih umjetnika ili studenata roditelja. S obzirom na to da MZO sada isplaćuje stipendije uglavnom za socio-ekonomske kategorije i STEM-ovce, zanimalo nas je što će biti s ovim kategorijama.

...Ukida se Fond iz kojeg su se stipendirala djeca branitelja: Od ministra doznajemo trebaju li strahovati za svoje stipendije...


"Ministarstvo znanosti i obrazovanja vodi jako puno računa o svim ranjivim i podzastupljenim skupinama naše mlade studentske populacije sukladno Nacionalnom akcijskom planu za unaprjeđenje socijalne dimenzije visokog obrazovanja u RH, tako da smo sigurni da će i ubuduće studenti deficitarnih studija, posebice nastavničkih, zatim studenti roditelji i ostali, biti posebno apostrofirani.", odgovaraju iz MZO-a.

Izvor: Shutterstock

Među dosadašnjim donatorima Zaklade, kako se može vidjeti na njihovim web-stranicama, uz nekoliko banaka i tvrtki, nalaze se i imena poput koncerna Agrokor, ali i – Nogometnog kluba Dinamo.

Ivana Petrić
izvor: Slobodna Dalmacija
foto: fesb.unist.hr

Još vijesti