Mojfaks.hr u Vijesti

Preko novog studija mehatronike na Politehnici do stipendije od 1200 kuna i posla nakon diplome

Politehnika Pula dobila je dopusnicu Ministarstva znanosti i obrazovanja za novi studij mehatronike koji počinje već ove akademske godine, 2. listopada.

30. kolovoza 2017 14:23
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Projekt su na konferenciji za novinare predstavili istarski župan Valter Flego, dekan Politehnike Davor Mišković, predstavnik Holcima i predsjednik Gospodarskog vijeća Politehnike Alan Šišinački te voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju ove ustanove Tamara Žufić Košara, piše Glas Istre.

Podsjetivši da je Politehniku 2000. godine osnovala Istarska županija, Flego je kazao da se dosad ovdje obrazovalo 1.200 studenata, a diplomiralo njih 522.

"Osobe koje su završile studij na Politehnici najbrže pronalaze posao na tržištu rada, što nam je i cilj. Uvođenje novog studija mehatronike dodatan je korak u skladu s trendovima na tržištu rada. Odobravanje projekta Dynamic, koji je ova visokoškolska ustanova prijavila uz podršku Županije, velik je iskorak prema zadržavanju mladih i talentiranih osoba u Istri", izjavio je Flego.

Mišković je kazao da se mehatronika nadovezala na lani uveden dvogodišnji studij politehnike.

Najperspektivnij smjer u tehnici – u skladu s tržištem rada


"Odlučili smo se za mehatroniku vjerujući da se radi o trenutno najperspektivnijem smjeru u tehnici koji otvara mogućnosti zapošljavanja u najširem spektru tvrtki koje se bave brodskom ili autoindustrijom, automatizacijom bilo koje vrste, robotikom i slično. Studij će biti redovan, u trajanju od tri godine (šest semestara), a po završetku polaznici će steći 180 ECTS-a i zvanje stručni prvostupnik inženjer mehatronike. Program je pokrenut u suradnji Politehnike i Tehničkog veleučilišta Zagreb koji ga provodi već sedam, osam godina. Studij mehatronike je interdisciplinaran: predstavlja spoj mehanike i elektronike, integrira znanja mehanike, elektrotehnike i informatike, a usmjeren je na nove tehnologije, energetsku učinkovitost i proizvodnju", kazao je Mišković.

Politehnika surađuje s gospodarstvom putem Gospodarskog vijeća u kojem je 20-ak istarskih tvrtki, među kojima su, osim Holcima i Uljanika, i Infobip, Tehnomont, HEP TE Plomin, Hrvatski telekom, Rockwool Motortech consulting, Arenaturist i druge značajne kompanije. Članovi Vijeća sudjeluju u izradi i analizi nastavnog programa Politehnike, predlaganju novih programa i strategije, kao i u realizaciji zajedničkih projekata, poput uvođenja studija mehatronike.

Istarska županija, kao jedini osnivač Politehnike, financira tu ustanovu s dvije trećine sredstava, dok preostalu trećinu plaćaju studenti. Dvogodišnji studij košta 5.400 kuna, trogodišnji 6.000, a specijalistički 12 tisuća kuna.

Na Politehnici se mogu upisati četiri studijska smjera: kratki stručni studij politehnike (120 ECTS, 2 godine); stručni studij politehnike (180 ECTS, 3 godine); stručni studij mehatronike (180 ECTS, 3 godine) i specijalistički studij kreativnog menadžmenta u procesima (120 ECTS, 2 godine). Prijave za upis i razredbeni postupak primaju se do 26. rujna.

Odlična prilika za stipendiju


Od ove godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja stipendira najuspješnije studente tehničkih studija s 1200 kuna mjesečno i to devet mjeseci u godini stoga je to dodatan razlog za upisati upravo ovakvu vrstu studija. Dekan Davor Mišković napominje da se studenti koji završe trogodišnji preddiplomski studij mogu nastaviti školovati u drugim visokoškolskim ustanovama, poput Strojarskog fakulteta u Rijeci.

L.B./izvor: Glas Istre
foto: Facebook@Politehnika Pula

Još vijesti