Mojfaks.hr u Vijesti

Prepucavanja gradskih vlasti i Vlade se nastavljaju: Odbijen prijedlog Zakona o osnivanju Sveučilišta Sjever

Iako se o financiranju Sveučilišta Sjever raspravljalo krajem prošle godine, kad je Milanović u pozitivnom tonu najavio da će ga svakako “pretvoriti u javno sveučilište” te da će u proračunu za 2015. biti sredstava i za njegovo financiranje, na jučerašnjoj sjednici Vlade RH odbijen je prijedlog Zakona o osnivanju ovog sveučilišta.

30. Siječnja 2015 12:37
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Izvješće o ovoj odluci stiglo je u obliku priopćenja iz Narodne stranke – Reformista, u kojem su naglasili kako je Vlada prijedlog odbila bez ikakve rasprave i u jednoj rečenici.

Vlada je na osnovu ovakvih zakonskih prijedloga, kakav je u proceduru uputila zastupnica Martinčević, osnovala i financira iz državnog proračuna sveučilišta u Dubrovniku, Puli i Zadru, uz ona u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Nažalost, očito je da sredstva ponovo nema samo za sjever i samo za Varaždin. Možda najbolje u prilog tome govori činjenica da je ministar Mornar najavio osnivanje sveučilišta u Slavonskom Brodu, čemu se naravno ne protivimo, ali podcrtavamo da je naše Sveučilište osnovano 2012. godine i na njemu danas studira preko 3.500 naše djece”, stoji u priopćenju reformista.

Dok se ne usvoji Zakon o osnivanju Sveučilišta Sjever, zastupnia Martinčević je kod izglasavanja proračuna za 2015. godinu od Vlade amandmanom tražila 20 milijuna kuna kako bi osigurala financiranje Sveučilišta Sjever u 2015. godini. nažalost, amandman je odbijen, kao što je sada odbijen i cjelovit Zakon, a drugih najavljivanih prijedloga Zakona ili rješenja nema! Žalosti nas ovakav odnos Vlade RH prema regiji Sjever, a posebno prema Varaždinu”, zaključuju.

Prošle godine nadležno ministarstvo nije preuzelo financiranje Sveučilišta s početkom nove godine zbog čega je predložen čak četvrti rebalans koprivničkog proračuna iz jednostavnog razloga - planirana sredstva nisu bila dostatna za pokrivanje rashoda za zaposlene kao ni materijalne troškova za cijelu 2014. godinu.
 
Pogon koprivničkog sveučilišnog centra tako je prošle godine grad stajao 8,3 milijuna kuna što je više nego dvostruko više od iznosa koji je sveučilištu bio namijenjen u prvobitnom proračunu. Prijašnjim rebalansom iznos je već povećan na 6,8 milijuna kuna, a sada je, dakle, udvostručen.

Ne čudi stoga što je gradska vlast, a posebice rektor Sveučilišta Marin Milković, pokušala izvršiti snažniji pritisak na Vladu kako bi ishodila preoblikovanje toga visokog učilišta u javnu, po državi financiranu ustanovu.

L.B./izvor: Večernji list, Varaždinske vijesti
foto: Sveučilište Sjever@galerija

Još vijesti