Mojfaks.hr u Vijesti

Prešućene diplome slavnih: koje diplome na policama kriju domaće i regionalne zvijezde

Iako su neki ostvarili blistave karijere u sasvim drugim vodama, iznenadit će vas kad otkrijete koja pjevačica ima čak dvije diplome, a koji je naš poznati glumac lijevao tintu na papir tijekom studija brodogradnje...

17. kolovoza 2015 15:33
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

64-godišnji Zdravko Čolić jedan je od rijetkih na sceni koji nije odustao od obrazovanja unatoč karijeri koja je već na prvoj godini fakulteta strelovito napredovala.


foto: Twitter

Pjevaču je bilo važno da stekne diplomu Ekonomskog fakulteta u Sarajevu jer je, kaže, htio završiti nešto što će mu dati "kruh u ruke" te je mislio kako će se jednoga dana baviti "ozbiljnim poslom".

"Drago mi je što imam završen fakultet. Bio sam odličan đak u osnovnoj školi i gimnaziji, a u socijalizmu u kojem smo tada živjeli bilo je normalno da ambiciozan čovjek završi fakultet. Da mi život nije krenuo drugim pravcem, vjerovatno bih otišao dalje u priči oko školovanja. Trebao sam dati još dva ispita i predati magistarski rad. Kad je riječ o samom radu, bilo bi lako, napravio bih ga iz domene teatra i show biznisa. Ali najveći problem su ti kompjutorski ispiti. Teoretski manje, ali matematika, statistika, tu se trebalo sjediti više", prisjetio se Čola.

Njegova kolegica, 64-godišnja Neda Ukraden završila je čak dva fakulteta: Pravni fakultet u Sarajevu i Filozofski fakultet (engleski jezik i književnost).


foto: Twitter

"Jako sam ponosna na fakultetsko obrazovanje. U to vrijeme nije bilo kupovanja znanja i ispita. Budući da sam u to vrijeme već pjevala i bila poznata, to mi je bio minus kod studiranja. Naime, u to su vrijeme nogometaši i pjevači važili za osobe nižeg intelektualnog znanja, morala sam imati dvostruko više znanja od prosječnog studenta. Uvijek je bilo sarkazma i ironije od strane profesora koji su mi se obraćali s visoka i govorili: \'Ajde, kolegice, da sad vidimo kako ćete pjevati\'. Kako sam bila odličan student, najveći gušt mi je bio kad bih ih zadivila znanjem. Tada su se rukovali sa mnom i čestitali mi pomalo posramljeni", kaže.

44-godišnji Neven Ciganović u osnovnoj školi bio je debeljuškast i mrzio je tjelesni: "Znao sam se probuditi, pogledati na raspored te vidjeti da je taj dan tjelesna i zdravstvena kultura. Uvijek bi mi pozlilo", kaže stilist.


foto: Instagram

Profesori zagrebačke škole za tekstilni dizajn prisjećaju ga se kao vedra dječaka koji je uvijek bio spreman za šalu. Upisao je Tekstilno tehnološki fakultet u Zagrebu na kojem mu je ostalo sedam ispita do kraja, no zbog sve više posla nikad ga nije završio.

Žarko Potočnjak jedan je od obrazovanijih hrvatskih glumaca. Studirao je brodogradnju u Zagrebu na kojoj je došao do treće godine. Poslije je upisao Akademiju dramskih umjetnosti, koju je i završio.


foto: YouTube

"Danas 50% toga u brodogradnji rade kompjutori, a mi nismo imali ni kalkulator. Redovito bi prolijevali tintu po nacrtima", kaže glumac. To mu je bila najveća trauma na 1. godini. Na drugoj godini mučio se s matematikom i fizikom, a na trećoj je upisao Akademiju: "Šetao sam gradom i sreo prijatelja Mladena Budiščaka koji me je nagovorio da se prijavim na Akademiju. Bilo nas je šest u ekipi koji smo išli na prijamni. Samo jedan nije prošao."
Roditelji nisu bili oduševljeni njegovom idejom da napusti brodogradnju, no s vremenom su prihvatili njegovu odluku.

Mirela Priselac Remi iz Elementala završila je engleski i španjolski jezik te književnost na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.


foto: Facebook@RemiElemental

S engleskim se i danas bavi pa tako prevodi za magazin Rolling Stone, a od španjolskog je odustala jer nije htjela prevoditi sapunice: "Prvu godinu sam pala jer sam olako shvatila fakultet i otkrila čari studentskog života poput izlazaka. To mi je bio šok jer sam u srednjoj prolazila s pet pa sam se zatvorila u Sveučilišnu biblioteku na nekoliko mjeseci i položila sve te ispite", kaže Remi.

Voljela je američku književnost i seminare lingvistike, a najviše cijeni profesora Ivira. Teško joj je bilo ostvariti prijateljstva na fakultetu jer ih je bilo 250 na godini, no s nekima se i danas čuje.

***

Gimnaziju je završila i osebujna Aleksandra Grdić. Godine 2000. upisala je Upravno pravo i, iako ga još nije završila, to joj je jedan od životnih ciljeva.

Srednju školu za automehaničara završio je Leon Lučev, a onda se, kako je sam rekao, malo šetao Prometnim fakultetom, da bi na kraju stigao do Akademije dramske umjetnosti.

Zanimljiva je i stručna sprema zvijezda iz susjedne zemlje. Tako je Bajaga završio književnost na Filozofskom fakultetu, a Ceca srednju veterinarsku, i to smjer svinjogojstvo.

Lepa Brena je završila srednju školu za turističkog vodiča, a slične je struke i Rambo Amadeus koji je turizam ipak diplomirao.

Više pročitajte ovdje.

L.B./izvor: 24sata
foto: Instagram, Facebook, Twitter

Još vijesti