Mojfaks.hr u Vijesti

Nova Silicijska dolina? U Slavoniji od sljedeće godine dva nova studija računarstva

Sudeći po sve većem broju novih studija iz područja računarstva i komunikacijskih tehnologija, Osijek bi se slobodno moglo nazvati slavonskom Silicijskom dolinom. Naime, od sljedeće akademske godine kreću s radom dva nova studija na FERIT-u: Računarstvo te Automobilsko računarstvo i komunikacije.

10. svibnja 2017 13:31
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Na temelju dugogodišnjeg iskustva izvođenja stručnih i sveučilišnih, preddiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih studijskih programa iz područja elektrotehnike i računarstva, i kontinuiranih prilagodbi programa uvažavajući interes i potrebe tržišta rada, šire društvene zajednice, interes studenata kao i stručna usavršavanja djelatnika koji bi se mogli uključiti u izvođenje nastave, osječki Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) pokreće dva nova studija.

Riječ je o preddiplomskom stručnom studiju Računarstvo koji se zasniva na postojećem preddiplomskom stručnom studiju Elektrotehnika, smjer Informatika, te novi studijski program diplomskog sveučilišnog studija Automobilsko računarstvo i komunikacije, piše osijek031.


Izvor: Pixabay

Preddiplomski stručni studij Računarstvo osmišljen je s ciljem obrazovanja stručnjaka za razvoj, ostvarivanje, odnosno izgradnju i održavanje naprednih programskih, sklopovskih i komunikacijskih rješenja današnjih računalnih sustava prema zahtjevima tržišta, odnosno svim područjima ljudskog djelovanja (od industrije, poslovnog sektora, javne uprave, pa do specifičnih primjena u medicini, transportnim sustavima i inteligentnim okolinama).

...Jedinstven u Hrvatskoj: Umjetnička akademija u Osijeku otvara novi diplomski studij...


S druge strane, diplomski sveučilišni studij Automobilsko računarstvo i komunikacije osmišljen je na temelju vlastitih spoznaja o potrebama tržišta i na temelju brojnih kontakata s tvrtkama koji se bave izradom softverskih i hardverskih rješenja u području automobilske industrije. Naime, jedan od vodećih europskih poslodavaca - automobilska industrija, stavila je u fokus svog zanimanja softver i hardver u automobilu, odnosno programsku podršku i elektroniku, te ugrađene računalne sustave. Kao rezultat toga, postoji rastuća potreba za inženjerima s odgovarajućim vještinama i ICT tvrtkama koje mogu odgovoriti tim zahtjevima, prenosi osijek031.


Izvor: Pixabay

Upisna kvota za studij Računarstva je 60 studenata, a za Automobilsko računarstvo i komunikacije upisna kvota je 20 studenata. Treba naglasiti usku suradnju s partnerskim tvrtkama koje, među ostalim, nude i velik broj stručnih praksi koje su obavezan dio studijskog programa.

...Osijek postaje grad softvera: Od sljedeće akademske godine studij Matematike i računarstva u srcu Slavonije...


U ovom trenutku se studentima FERIT-a nudi blizu 300 mjesta za stručne prakse putem Stupa – portala za studente FERIT-a i poslodavce (stup.etfos.hr/), na kojemu partnerske tvrtke oglašavaju i slobodna radna mjesta, svoja gostujuća predavanja na Fakultetu i sve ostale sadržaje od interesa za studente FERIT-a.

Više o novim studijima u Osijeku možete pročitati na linku.

Ivana Petrić
izvor: osijek031
foto: Pixabay

Još vijesti