Mojfaks.hr u Vijesti

Studenti pokazali nultu toleranciju prema svim oblicima zlostavljanja! #pravdazadjevojčice

Slučaj iz Zadra digao je hrvatsku javnost na noge. Među onima koji su odlučili dići svoj glas su i studenti.

16. listopada 2019 18:10
Studenti pokazali nultu toleranciju prema svim oblicima zlostavljanja! #pravdazadjevojčice

Studenti pokazali nultu toleranciju prema svim oblicima zlostavljanja! #pravdazadjevojčice Foto: MojFaks

Godinu dana sedam mladića iz okolice Zadra silovalo je tada 15-godišnju djevojku. Silovanja su snimana i slikana mobitelom, a djevojka ja ucjenjivana da šuti ili će snimke i fotografije prikazati javno. Nakon godinu dana, policija je prijavila sedmoricu mladića (petorica su ispitana). Odlukom zadarskog suca, mladići su pušteni da se brane sa slobode, što je izazvalo niz reakcija građana/ki diljem Hrvatske. 

Nakon sramotne odluke sudaca,organizirani su prosvjedi pod sloganom #pravdazadjevojčice koji se ovog vikenda održavaju u Zadru (petak, 12h ispred zgrade Suda), Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Puli (subota,11h, Portarata) i Labinu. 

I studenti reagirali 


Povodom slučaja, reagirali su i studenti kroz svoja udruženja i pokazali nultu toleranciju prema svim oblicima zlostavljanja. Studentski zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu uključio se u kampanju #pravdazadjevojčice. 

Zgroženi slučajem grupnog silovanja maloljetnice u Zadru, i odlukom Ivana Markovića, suca Županijskog suda u Zadru da petoricu osumnjičenih mladića pusti da se brane sa slobode, na pročelje zgrade Filozofskog fakulteta postavljen je transparent s porukom: "Silovatelje u zatvore". 

"Naš stav je jasan – svaki zločin mora biti kažnjen", objavili su na svojoj Facebook stranici. 


Klub studenata/ica sociologije Antifjaka iz Zadra, objavio je priopćenje povodom grupnog silovanja maloljetne djevojke u Zadru, koje prenosimo u cjelosti. 

U srijedu navečer pred zadarskim Županijskim sudom održan je prosvjed organiziran od strane Kluba studenata/ica sociologije Antifjaka. Okupljeni studenti i građani odjeveni u crno, nosili su majice s natpisom "Sama si to tražila" i veliki transparent "Žene i djevojčice žrtve HR pravosuđa", kojim žele poručiti da je dosta takve prakse u domaćem pravosuđu. 


Nekažnjavanje zločina je zločin!


U subotu (19.10.) s početkom u 10 sati na Tomislavovom trgu održat će se prosvjed #pravdazadjevojčice.

Prenosimo zahtjeve prosvjeda:

1. Tražimo od Ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića da odmah pokrene stegovni postupak protiv suca Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog, nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve.

2. Tražimo od Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) da hitno premjesti ovaj sudski postupak sa zadarskog županijskog suda na drugi županijski sud u Hrvatskoj, kako bi se spriječili eventualni utjecaj interesnih skupina na sudski postupak, i to na štetu žrtve.

3. Tražimo od nadležnih službi – policije, centra za socijalnu skrb i suda da odmah poduzmu apsolutno SVE u svrhu pravodobne zaštite žrtve, što uključuje i zaštitu njezina dostojanstva i privatnosti u odnosu na lokalnu okolinu i medije, kao i pravodobno pružanje psihosocijalne podrške te provedbu istražnih postupaka na način koji je neće dodatno traumatizirati i viktimizirati.

4. Tražimo hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje, u skladu s aktualnim zakonskim prijedlogom Ministarstva pravosuđa.

A.Z.
Foto: Facebook/Antifjaka

Još vijesti